Hlavní obsah

Extrémně hořké, moc to bolí! V Salcburku těžce vstřebávají nezdar na Letné

Třígólový příděl a minimum vytvořených šancí asi fotbalisté Salcburku nečekali. V úvodním klání nové sezony Ligy mistrů ale zaslouženě padli na Spartě 0:3 a trenér Pepijn Lijnders uznal: „Jakmile domácí vedli, bylo to hodně složité. Musíme se ze zápasu poučit.“

Dneska si to všechno suprově sedlo. Asi nikdo nečekal, že vyhrajeme 3:0, těšilo Jaroslava ZelenéhoVideo: Sport.cz

Článek
Fotogalerie

O gól pozadu byl druhý celek minulého ročníku rakouské ligy už ve 2. minutě po trefě Kaana Kairinena. „Sparta byla v zakončení chladnokrevná. Snažili jsme se presovat a vypořádat se s tím. Druhá půle byla daleko lepší, ale v útoku nám chyběla agresivita a rychlý přechod,“ říká nizozemský kouč, jenž je u týmu od léta a minulé roky působil jako asistent Jürgena Kloppa v Liverpoolu.

Zřejmě zlomový moment nastal krátce před půli, kdy na 2:0 zvýšil Victor Olatunji. „Už jsem si chytal řeč do kabiny, ale najednou jsme inkasovali. Sparta pak už hlavně jen bránila a čekala na konec. Snažili jsme se přidat na důrazu, ale bylo to velmi složité,“ pronesl.

Jedním dechem ale dodal: „Jakmile má soupeř deset hráčů za balonem, je to těžké. Sparta byla dobře organizovaná. Musíme se poučit a naučit se hledat řešení, jak do defenzivy proniknout.“

Lehce ráznější slova volil 33letý gólman Janis Blaswich, suverénně nejstarší muž v sestavě. „Bylo to pro nás extrémně hořké, moc to bolí! Očekávání bylo veliké, měli jsme nemalé plány. Ale prostě jsme nebyli dostatečně dobří,“ uznal.

Lijnders se snažil na utkání hledat i pozitiva. Několikrát zopakoval, že extrémně mladý mančaft se musí poučit.

„Snažíme se nehodnotit individuality. Je normální, že pokud hrajete poprvé Ligu mistrů, navíc venku, a hned prohráváte, nemůžete čekat, že kluci odehrají nejlepší zápas svého života. Musí se ale učit a je potřeba někde začít. Jsem rád, že získali cenné zkušenosti. Myslím, že nehráli špatně, ale vědí, že to umí daleko lépe,“ pravil na dotaz ohledně výkonu středopolařů Bobbyho Clarka a Stefana Bajčetiče, kteří se do Rakouska přesunuli ze zmíněného Liverpoolu.

Následně ještě Ljinders, stejně jako v úterý, ocenil Spartu. „Jsou silní směrem dopředu a také fyzicky. Způsobili nám hodně problémů. Víme, že doma jsou skvělí, respektuji je. Lars Friis tady odvedl skvělou práci. Na týmu je vidět, jak se rozvíjí,“ chválil.