Hlavní obsah

Varování pro Spartu. Stuttgart je daleko lepší než Salcburk, tvrdí expert

Po vítězství 3:0 doma nad Salcburkem čeká fotbalovou Spartu v Lize mistrů daleko těžší zkouška jménem Stuttgart. „Skoro v každém utkání dominují,“ říká o druhém týmu minulé sezony německé nejvyšší soutěže expert David Jarolím, mimo jiné autor oblíbeného Echa bundesligy na webu Sport.cz. Vyzdvihuje zejména práci trenéra Sebastiana Hoenesse, který tým dokázal dostat zpět mezi elitu.

Foto: Pförtner Swen, ČTK

Hráči německého Stuttgartu se radují z branky na půdě Wolfsburgu.

Článek

Stuttgart (od našeho zpravodaje) - Když v sezoně 2006/2007 slavil Stuttgart dosud poslední ligový titul, málokdo očekával, že další necelé dvě dekády budou pro klub spíše ve znamení neúspěchů. Kádr byl tehdy plný hvězd v čele s Timo Hildebrandem, Thomasem Hitzlspergrem, Samim Khedirou, Mariem Gómezem nebo Cacauem.

Následovaly ještě tři solidní ročníky, pak ale začal postupný pád. Vše vyvrcholilo v sezoně 2015/2016 pádem do druhé ligy. I když se Stuttgart v nejkratším možném termínu vrátil, po dvou letech elitu opět opustil, aby se po roce znovu probojoval zpět. Od té doby je součástí bundesligy, i když ji musel zachraňovat v baráži. Minulou sezonu z toho však bylo druhé místo za suverénním Leverkusenem. Před Bayernem.

„Pamatuji si, jak Stuttgart vedl Bruno Labbadia a týmu se nedařilo. Vypadalo to blbě herně i výsledkově. Hoeness ale od prvního momentu mančaft změnil. Předtím byl v Hoffenheimu, kde se snažil hrát kombinačně, což si přenesl i sem. I když byli hodně namočení v sestupových vodách, přebudoval hru mančaftu k obrazu svému. Měl plán, kterému věřil,“ popisuje Jarolím.

Dvaačtyřicetiletý Hoeness je u týmu od dubna 2023. Žádné radikální personální změny ale neudělal.

„Má téměř totožný tým. Dlouhodobě využíval formaci 3-4-2-1. Neříkám, že v minulé sezoně nenastoupil s trojkou vzadu, ale pak přišel na to, že má dva super hroťáky, a hráli 4-4-2 na diamant. Jejich dominantou je, že jsou dopředu strašně variabilní. Jejich postupný útok jde přes střed a dva klíčové hráče Atakana Karauzora a Angela Stillera. Stuttgart je neskutečně silný na míči, a jakmile mohou do rychlého protiútoku, jsou nekompromisní,“ nastiňuje Jarolím.

Vzestup VfB si vysvětluje nabranými zkušenostmi i z bojů o záchranu. Takové momenty prostě kádr stmelí a posunou. V klubu byl v horších dobách neklid. Rozhádané vedení, střídání trenérů. Teď se zdá, že v Hoenessovi našli toho pravého, ještě se sportovním ředitelem Fabianem Wohlgemuthem.

Přesto v létě určité změny nastaly. Zejména odešli do Dortmundu kanonýr Serhou Guirassy a obránce Waldermar Anton.

„Do útoku koupili Armedina Demiroviče. Byl produktivní v Augsburgu, který jinak moc branek nedával. Také je důležité, že měli finance. V minulých sezonách na větší přestup nebylo. Teď možnost nastala. Postoupili do Ligy mistrů a s penězi naložili velmi dobře,“ říká Jarolím. Důležitý byl pak dotáhnutý přestup útočníka Denize Undava, jenž byl v minulé sezoně na hostování z anglického Brightonu.

Undavovi zatím spolupráce s Demirovičem svědčí. „Hodně pracují pro tým a jsou nevyzpytatelní,“ říká Jarolím. V kádru Stuttgartu ale najde i slabinu.

„Obránce Jeff Chabot, který přišel z Kolína. Je trochu pomalejší. V prvních duelech nevypadal u obdržených branek úplně dobře. V rozehrávce je silný, ale rychlostně slabší,“ přibližuje Jarolím.

Stuttgart je v Lize mistrů po 15 letech. Na úvod padl 1:3 na Realu Madrid, na body ale rozhodně mohl pomýšlet. Herně byl obhájci trofeje více než vyrovnaným soupeřem.

Spartu tedy nečeká nic jednoduchého. „Možná lidé čekají podobné měřítko jako Salcburk. Jenže ne, tohle je daleko vyspělejší mužstvo. Doma bude ofenzivní síla ještě výraznější než na Realu. Jsem na konfrontaci zvědavý. Jak se Sparta ukáže? Bude hrát z hlubšího bloku a čekat na chybu, nebo presovat výš? Těžko říct,“ zamýšlí se Jarolím.

27-09-2024-H-ACS-OLOVideo: LFA

Zároveň očekává, že atmosféra na stadionu bude přátelská. Ano, fanoušci byli v době krize nespokojení. Bučeli, pískali. Vše se však změnilo.

„Když jsem ale hrál bundesligu, Stuttgart nikdy nesestoupil. Za poslední dvě sezony si ale tým fanoušky získal a podpora je neuvěřitelná. Velice pozitivní nálada. Spartu čeká bouřlivé, ale férové prostředí,“ shrnuje Jarolím.