Hlavní obsah

Do odvety bez Panáka, ale se změnami. Klidně jich zase udělám šest, hlásí kouč Sparty

Fotbalová Sparta = rošády v sestavě. Rovnice, která vystihuje úvod sezony českého mistra, zřejmě neubere na platnosti ani v odvetném utkání druhého předkola Ligy mistrů proti Shamrock Rovers. Sparta bude doma hájit dvoubrankový náskok. „Potřebujeme hráče udržet čerstvé a hladové,“ ví kouč Lars Friis. Kapitána Filipa Panáka se ale úterní duel týkat nebude.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Trenér Sparty Lars Friis během zápasu v Teplicích

Článek

Osmadvacetiletý stoper chyběl v posledních dvou soutěžních utkáních vinou zdravotních potíží, které ho nepustí ani do odvety proti irskému outsiderovi. „Pany v nominaci nebude. Ale nejspíš by měl být připraven na následné utkání s Duklou,“ vysvětloval dánský kouč.

Stejně jako Panák chyběl u sobotního ligového vítězství v Teplicích (4:1) i střední záložník Marcus Solbakken. Friis ale avizoval, že v odvetném duelu se na něj bude moci spolehnout.

Jestli ale nastoupí? To v tuhle chvíli tuší asi pouze realizační tým Sparty. Pro zápas v Irsku udělal v základní sestavě šest změn oproti prologu sezony s Pardubicemi (2:1), aby následně protočil dalších pět hráčů úvodní jedenáctky o víkendu proti Teplicím. Neustálé rošády mají jediný cíl – rozložit zátěž tak, aby z ušetřených sil Sparta mohla těžit v budoucích týdnech.

Výsledek? Český mistr zatím zvítězil ve všech třech soutěžních utkáních v sezoně. I když to chvilkami herně skřípe, to nejdůležitější Letenští zvládají.

„Plán nám nefunguje pouze na papíře, ale i na trávníku,“ těší Friise. Ačkoliv to nese určitá úskalí.

„Vím, že při tolika změnách nemohu vyžadovat ideální souhru jednotlivců. Ale uvidíme. Třeba jich udělám zase šest,“ přemítal Friis. „Klíčové je vybrat vhodné hráče pro jednotlivé zápasy,“ dodal.

Jak to vidí jeho svěřenci? Vhled do kabiny nabídl stoper Asger Sörensen.

„Rotovat musíme. Někteří z nás, na mé pozici třeba Viťas (Martin Vitík, pozn. red.), byli s nároďákem, takže nemohou hrát všechno. I já jsem začal přípravu později kvůli drobným problémům s kolenem. Každý třetí den máme zápas, je jasné, že to musíme točit,“ uvědomuje si dánský obránce.

Omezením minutáže navíc vysílá Friis jasný vzkaz: „Mám z čeho vybírat.“

„Občas vidím, že jsou kluci nespokojení, když je sundám z placu. To je normální. Všichni jsou hladoví, chtějí se ukázat. Ale stejně pak slavíme góly všichni společně, jako jeden tým. To je nejdůležitější,“ mne si ruce kouč Sparty.