Hlavní obsah

Dánové nechápali zaostalost Slováků. Kouč Slovanu se jim po postupu tvrdě vysmál

Bratislavský Slovan si užil mimořádně euforický večer, když si po obratu s dánským Midtjyllandem v samotném závěru odvety v Bratislavě zajistil historicky první účast v Lize mistrů. Už dopředu byl zápas označován v médiích jako střet dvou světů, který nakonec vyhrála stará slovenská škola. A kouč „Belasých“ Vladimír Weiss starší si ve vítězných emocích neodpustil výsměch na adresu soupeře.

Foto: Profimedia.cz

Slovan Bratislava se raduje z postupu do Ligy mistrů.

Článek

Midtjylland proslul v Dánsku i Evropě super moderním vědeckým přístupem k fotbalu. Na každou maličkost zaměstnává experta, vše se řídí podle obrovského kvanta nasbíraných dat. Speciální trenéry má třeba na vhazování a další specialisty na spánek či kulhání.

A tihle dánští vizionáři se třicetičlenným realizačním týmem dorazili na stadion Slovanu, který podle slovenských médií po zemětřesení v klubu v roce 2022 rozprášil oddělení skautingu a dat. Jede tedy kompletně postaru, jako by digitální éra nikdy nezačala.

„Jestli Slovan postoupí, bude to velké vítězství pro starou školu přístupu k fotbalu. Šlo by samozřejmě o obrovské zklamání pro Midtjylland, který ohromně investoval, aby se do základní fáze Ligy mistrů dostal,“ děsil se ještě před odvetou možných následků v rozhovoru pro sport.sk dánský expert Martin Schmidt ze serveru bold.dk.

Fungování Slovanu nedokázal vůbec pochopit. „U klubu jako Slovan to působí zvláštně. V Dánsku by v roce 2024 drtivá většina klubů takhle vůbec nemohla fungovat,“ divil se Schmidt.

Jenže mohutné investice a analýzy fotbalových vědců přišly vniveč, milionářskou Ligu mistrů si zahraje Slovan.

„My jsme na to tady tři čtyři a jich je tam asi dvacet. Ale víc moudrých hlav někdy neznamená, že musíte být úspěšnější. Někdy prostě stačí jen jedno dobré rozhodování,“ vychutnával si kouč Weiss starší po zápase triumf.

A zašel ještě dál. „Když si to budou s těmi svými třiceti analytiky analyzovat, dojdou k závěru, že hráli s takovým mužstvem strašně naivně. To jim vzkazuju, ať z toho udělají analýzu. Nechci je ale urazit, byli k nám milí, ale nemuseli nás urážet, že já jsem staromódní trenér a že nemáme analytiky. Máme analytiky, protože my trenéři jsme analytici,“ pálil už ostřejší municí zkušený stratég.

„Dnes náš rozum zvítězil nad daty. Síla Slovanu zvítězila nad urážkami lidí. A toho si cením nejvíc. Je to velký úspěch pro náš klub i pro slovenský fotbal,“ pochvaloval si Weiss. Se svými svěřenci se nyní může těšit na čtvrteční Los Ligy mistrů, zatímco na ambiciózní Dány čeká Evropská liga.

Související témata: