Hlavní obsah

Chorý předváděl one man show, chválil Trpišovský dvougólového střelce

Aktualizováno

Do tiskového centra přišel s úlevou a úsměvem na tváři. Trenér fotbalové Slavie Jindřich Trpišovský s jeho týmem zvládl první klíčový zápas 3. předkola o postup do slavné Champions League. Vicemistr české ligy porazil ve středu belgický Union Saint-Gilloise 3:1 díky dvěma brankám Tomáše Chorého a jednomu gólu Oscara. „Byl to komplexní výkon. První krok máme za sebou,“ říkal Trpišovský. Odvetu sehrají jeho svěřenci příští týden v úterý na belgické půdě.

Jindřich Trpišovský chválil Tomáše Chorého. Skvěle nám pomohl.Video: Sport.cz

Článek

Jak hodnotíte první letošní představení v Lize mistrů?

Už před zápasem jsem říkal, že to bude náročné, což se potvrdilo. Soupeř ukázal svoji kvalitu, byť to výsledek trochu zkresluje. Soupeř byl živější ze začátku, ale po jedné situaci jsme se dostali do vedení, což nás nakoplo a hodně nás to emočně posilnilo. Po proměněné standardní situaci jsme zápas měli absolutně v moci. Pracovitostí a naší agresí jsme jim dobře rozbíjeli hru. Po dobrém presinku jsme přidali ještě třetí gól.

Po vystřídání přišlo ale polevení a smolná branka.

Museli jsme vystřídat a soupeř se dostal více do hry. Stále jsme ale výborně pracovali dozadu. Bohužel po centru padl nešťastný gól a Unionu narostlo sebevědomí. To jen dokazuje, jak to bylo komplexně náročné utkání, a jaký jsme předvedli výkon. Výsledkově se nám to podařilo a máme první krok za sebou. Teď nás čeká druhý.

Zmiňujete komplexní výkon. Podal ho i Tomáš Chorý?

Jednoznačně. Byl dominantní v přechodové fázi, kdy uhrál spoustu míčů, byl nebezpečný při standardkách a předvedl i skvělý běžecký výkon. Zapadl celkově do týmu, moc nám pomohl při hře bez míče, a navíc byl produktivní.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský během utkání 3. předkola Ligy mistrů.

Sedí mu velké zápasy?

Emoce hrály velkou roli. Kdo tady nebyl na vlastní kůži a nezažije si to, tak neví. Fanoušci byli fantastický, což vtáhne každého hráče. Také soupeř o atmosféře mluvil v superlativech. Emoční hráči, jakým je například Tomáš Chorý, to mají jednodušší. V takhle velkém zápase se vydají ze všeho. Tým si na něj jinak stále zvyká a my si zvykáme na něj. Tentokrát to ale vše do sebe zapadlo.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Tomáš Chorý ze Slavie oslavuje svůj první gól během utkání s Unionem.

Tomáš Chorý sice vstřelil dvě branky, ale stále se najdou jednotlivci, kterým jeho osoba není po chuti. Myslíte si, že změní názor?

Udělal hodně pro to, aby kritikům zavřel ústa a věřím, že v tom bude pokračovat. V některých fázích zápasu to od něj byla one man show. Vracel se a obětoval se pro tým. Pokud bude takhle hrát dál, musí ho přijmout jakýkoliv člověk. Pevně v to věřím.

Předkola Ligy mistrů bývají vždy ošemetná vzhledem k tomu, že se konají na začátku sezony. Jak jste se na ně nachystali?

Snažili jsme se dělat všechno pro to, abychom na tyhle zápasy byli připravení. Nejen na Ligu mistrů, ale i na domácí soutěž. U reprezentantů se jednalo opravdu o alchymii, aby byli dobře nachystaní. Zvládli jsme první krok, a kdybychom byli lépe ještě připravení, udrželi bychom intenzivní tempo déle. Vzhledem k síle soupeře, kterého nesmírně respektuji, byl ale výkon takový, jaký jsme potřebovali.

Smolnou branku si vstřelil při své premiéře Alexandr Bužek. Co jste mu říkal po zápase?

Ještě jsem to neviděl na videu, ale bavili jsme se s ním o tom. Je to nešťastný moment, který se hráčům stává a k fotbalu patří. Mohlo se to stát komukoli. Až postoupíme, zapomene se na to. Já ho však musím pochválit. Měl skvělou přípravu a výborně se vrátil i po zranění. Úkoly, které měl, zvládnul. Dostal podporu od nás trenérů i od kluků. Pro něj to jsou především další obrovské zkušenosti.

Christos Zafeiris proti Unionu hrál osobní obranu v obrovském tempu. Jaký byl podle vás jeho výkon?

Neskutečný. Po vystřídání se mi omlouval, že už víc nemohl vydržet. Zahrál skvěle dopředu i dozadu plnil roli osobního strážce. On na tohle má skvělý dar. Především, když mu sedne typologicky soupeř. Jeho odchod ze hřiště byl pak také hodně znát.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Radost Tomáše Chorého po druhém gólu při utkání s Unionem Saint-Gilloise.

S jeho návratem po zranění jste tedy spokojený?

Běžecky vypadá daleko lépe než vloni. Už do přípravy přišel skvěle nachystaný. Teď zas vše dohání po zranění. Je pro nás nesmírně důležitý. Na jeho nízký věk má obrovské zkušenosti. Je to emoční hráč, který roste s náročností zápasů. Když bude zdravý, má vše před sebou.

Do základní sestavy se vrátil také kritizovaný David Zima. Co řeknete k němu?

Nechci jmenovat jen Davida. Všichni tři stopeři zaslouží absolutorium za to, jak plnili úkoly. Celou dobu podporovali naše záložníky, byť na videu určitě nějaké chyby najdeme. Musíme si ale uvědomit obrovskou sílu soupeře v ofenzivě. Union chrlí útočníky jak na běžícím páse. Zpátky ale k Davidovi. On se na zápasy v Evropě ohromně těší. Jsou to utkání spíše o taktice a chytrosti, což mu sedí. Není to tolik soubojové, jako u nás v lize.