Hlavní obsah

Buď půjdeš do Vlašimi, nebo budeš rok běhat kolem stadionu! Droppa o rozchodu se Spartou a životě v Rumunsku

Má sparťanskou minulost. Byť bolestnou. Rumunsko je naopak jeho druhým domovem, v zemi pod Karpaty načíná Lukáš Droppa sedmý rok. „FCSB mi je sympatické, kapitán Olaru je můj kamarád. Víc ale fandím Spartě,“ říká 35letý záložník druholigového Voluntari, který bude při úterní odvetě 3. předkola fotbalové Ligy mistrů na stadionu v Bukurešti.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Lukáš Droppa

Článek

Bukurešť (od našeho zpravodaje) - V rozhovoru pro Sport.cz mluví Droppa o soupeři Sparty, jeho kontroverzním majiteli Becalim, o životě v Rumunsku a vrací se i k nepříjemné zkušenosti se Spartou.

FCSB máte v Rumunsku na očích. Dokáže ho Sparta i přes domácí remízu vyřadit?

Po delší době má FCSB širší kádr i silnou lavičku. Je pevné i mentálně, po titulu si víc věří. Tohle bylo vidět i v prvním zápase. Odveta je otevřená.

Poslední sezony nemělo FCSB úspěchy. Proč nastal ústup ze slávy?

Majitel Gigi Becali bere fotbal i jako byznys. Jeho filosofií je vychovat hráče, které zpeněží. Získané finance investuje zpátky do klubu. Angažuje teď většinou Rumuny, mladé kluky. Když některý z nich vyletí, prodá ho, aniž by musel. Před třemi lety vedlo FCSB v zimě ligu o několik bodů, Becali ale prodal nejlepšího střelce Dennise Mana do Parmy. Za dvanáct milionů euro. Kdyby ho udržel, měli by titul. Po minulé sezoně zase pustil výborného Comana do Saúdské Arábie.

Přesto vyhlásil, že chce Ligu mistrů.

To vyhlašuje každý rok. Už před prvním zápasem jsem tvrdil, že favoritem je sice Sparta, ale FCSB musí brát vážně. Skvělý je kapitán Darius Olaru, dokáže dát gól ze třiceti metrů levou i pravou. Hrával jsem s ním v Gaz Metanu, Darius je fakt borec. Navíc maká pro tým.

Foto: X

Záložník Lukáš Droppa v dresu Voluntari

FCSB je one man show kontroverzního Becaliho, který nechodí daleko pro ostrá slova a činy. Má stále formu nebo s přibývajícím věkem se zklidnil?

Pořád má fazonu. Média ho vyhledávají, každý den je v televizi. Klidně dvakrát, třikrát. Má kontroverzi rád. Mnozí mu v Rumunsku v ironii přezdívají Ferguson. Není tajemství, že Becali nařizuje trenérům, koho mají vystřídat.

Má zřejmě cit, protože FCSB se stalo mistrem.

Také se v Rumunsku žertuje, že titul vyhrál klub s trenérem bez licence. Pro mě je pan Becali člověkem, který zachránil rumunský fotbal. Po velkém korupčním skandálu v něm bylo ekonomicky zle, on ale jako jeden z mála investoval. Má můj respekt. Myslím, že bez jeho pomoci by se rumunská liga ještě vzpamatovávala. Teď je naopak v rozmachu.

Becali se však nemazlí ani s hráči. Například českého útočníka Zdeňka Ondráška v létě 2021 vyhodil po necelých dvou měsících.

Po nových hráčích chce okamžitě výborné výkony. Pokud nejsou, vyplatí je a vyhodí. Ale pokud se jim daří, snese jim modré z nebe. Klidně pak veřejně prohlásí: tomu a tomu jsem přidal, dám mu dvacet tisíc eur měsíčně.

V Česku věc nevídaná.

V Rumunsku je zkrátka fotbal nejpropíranější věc. Diskuzní studia běží na čtyřech sportovních stanicích čtyřiadvacet hodin denně. Když řeší FCSB, moderátor zavolá Becalimu, který se zapojí do diskuze. Má to grády.

Becali údajně po zápase v Praze prohlásil, že jeho klub Spartu vyřadí a za peníze za postup přivede posily.

Tohle k němu patří. Mně se jeho otevřenost líbí, i když s ním nemusím vždycky souhlasit.

Uvedl jste, že budete víc přát Spartě. To i přes bolestnou zkušenost s ní?

Na můj konec ve Spartě nerad vzpomínám. Byl jsem v ní šest let, v dorostu jsem dělal kapitána. Pak jsem strávil dva roky v béčku. Jednoho dne mi pak bylo řečeno: buď půjdeš do Vlašimi, nebo budeš rok běhat kolem stadionu. Spartu jsem měl odmala rád, byla pro mě splněným snem. Tehdy jsem ji prožíval celým srdcem. Ale když dvacetiletý kluk uslyší, že má běhat kolem stadionu…

Foto: Archiv Lukáše Droppy

Lukáš Droppa s rodinou na výletě v Rumunsku

Musel jste být hodně zklamaný.

Kdyby mi narovinu řekli: hele, nemáš pro nás perspektivu, řekl bych ok. Ale tohle fakt zabolelo.

Důvod?

Doteď nevím. Tehdy na Letné ale nesázeli na mladé. Vlastně jediný, kdo se dostal během tří let do áčka, byl Martin Zeman. Bylo to ovšem celé zvláštní. Vždyť za rezervu chodil hrát z áčka Denis Kovba, přitom bral půl milionu měsíčně.

Cítíte stále křivdu?

Na Spartu jsem nějakou dobu zanevřel, byl jsem zahořklý. Teď jí ale zase přeju. Stará rána je zahojená. Líbí se mi, jak funguje. Je moc dobře, že v managementu jsou Tomáš Rosický a Tomáš Sivok.

Většinu kariéry jste strávil v zahraničí. Nejdéle jste v Rumunsku, kde načínáte celkově sedmý rok. Přirostlo vám k srdci?

Žijeme s rodinou v Bukurešti, v uzavřeném areálu s bazény, restauracemi, školami, školkami. Nedávno jsme s manželkou nakousli téma návratu do Česka. Jednoznačně řekla, že v Rumunsku chce ještě zůstat. Jsme tu spokojení. V Uherském Hradišti se dostavuje náš nový byt, tam se chceme v budoucnu usadit.

LUKÁŠ DROPPA

Narozen: 22. dubna 1989

Fotbalový post: záložník

Hráčská kariéra: 1. FC Slovácko (1999-2005), AC Sparta Praha (2005-2010), Graffin Vlašim (2010-2011), Baník Ostrava (2011-2013, Slask Wroclaw (2013-2015), CS Pandurii (2015-2016), FK Tomsk (Rusko, 2016), Bandirmaspor (2017), Slovan Bratislava (2017-2018), Karaganda (2018-2019), Gaz Metan (2019-2021), Voluntari (2021-?).

Česká liga: 67 zápasů/ 2 góly

Reprezentace: 4/0

Návrat do české ligy tedy není na pořadu dne?

Co se týká fotbalu, tak ne. Ani k němu na devadesát devět procent nedojde. Bude mi šestatřicet, pro české prostředí jsem starý.

Proč myslíte?

Nedokážu si představit, že by tam o mě někdo stál. Českou ligu bych zvládnul, ale slyším často názory, že kluby chtějí hrát s mladými.

Máte konkrétní zkušenost?

V době koronaviru jsem o návratu přemýšlel. Po sezoně mi volal agent, že byl v kontaktu s jedním prvoligovým klubem. Víte, co mu řekli? Že jsem starej! Tehdy mi bylo jednatřicet. Navíc po sezoně, která mi vyšla. Odehrál jsem všechny zápasy, s Gaz Metanem jsme bojovali o titul. A sotva průměrný český klub usoudí, že jsem starý. Byl jsem znechucený.

Česko už jste dál nepokoušel?

Řekl jsem si, že už to nemá smysl. Je mi pětatřicet, kariéru dohraju zřejmě v Rumunsku. Hráčů si tam váží celkově víc než v Česku. Před rokem a půl jsem si přetrhl křížový vaz v koleně, musel jsem na operaci. Voluntari mi dalo přesto novou smlouvu. Odvedl jsi skvělé služby, vážíme si tě, řekli mi při podpisu. Po mém příchodu jsem pomohl tým zachránit, což byl obrovský úspěch. Vedení vůbec nenapadlo, že by mě hodilo přes palubu, přestože jsem na půl roku vypadl. Co vím od kluků, kteří se pohybují v českém fotbale, jednání některých klubů není dobré.

Na Rumunsko se přitom v České republice kouká obecně skrz prsty.

Fotbal i soukromý život jsou v Rumunsku naprosto v pohodě. Když v létě do Voluntari přicházel ze Zlína Tonda Fantiš, nevěděl vůbec, do čeho jde. Když to řeknu expresivně, tak první dny koukal s otevřenou hubou, jaké dobré podmínky na trénink nebo regeneraci tady máme.

Související témata:
Lukáš Droppa