Hlavní obsah

Birmančeviče mají v Malmö pořád rádi. Dočká se vřelého přijetí, míní stoper Baníku Chaluš

I po vyřazení Baníku z předkola Konferenční ligy (s Kodaní) bude mít stoper Matěj Chaluš na evropské scéně koho sledovat. Zajímat ho bude především souboj jeho bývalých týmů ve čtvrtém předkole Ligy mistrů. Sparta Praha, kde začínal svou fotbalovou kariéru, se utká se švédským Malmö, odkud před touto sezonou přestoupil do Ostravy.

Zraněný Veljko Birmančevič konec zápasu s Jabloncem jen odkulhalVideo: LFA

Článek

Sparta ze 3. předkola prošla přes rumunské FCSB (1:1, 3:2), Malmö po domácí remíze 2:2 v odvetě porazilo PAOK Soluň 4:3 po prodloužení. „To utkání jsem sledoval, vyrovnali z poslední akce, i když s trochou štěstí. Ale jak v zápasech v Evropě, tak v lize potvrzují, že mají velkou kvalitu a Sparta to bude mít hodně složité,“ říká Chaluš, jenž byl hráčem švédského týmu dva a půl roku.

Komu budete fandit? Spartě, kde jste začínal, nebo Malmö?

To je těžká otázka. V Malmö mám furt kamarády, ale na druhou stranu přeji českému koeficientu, abychom v příštím roce, když uhrajeme zase místo v poháru, mohli jít třeba rovnou do skupiny, nebo do předkola z lepší pozice. Sparta to ale bude mít složité. Například Sebastian Nanasi, který se proti PAOKu podílel na čtyřech gólech (3+1), je teď ve velké pohodě. Ale i Sparta má určitě velkou sílu. Vidím to tak padesát na padesát.

Dokážete porovnat, zda je silnější Kodaň, anebo Malmö, kde jste byl?

Malmö, které jsem zažil, mělo nejhorší sezonu klubu asi za dvacet let… Takže těžko porovnávat, přestože ten tým je tam skoro podobný. Plno hráčů zůstalo, přišel teď trenér Henrik Rydström a ten tam nasadil nějakou koncepci, která, zdá se, funguje. Daří se jim, vyhráli titul. Možná je škoda, že ty dva týmy na sebe narazily, ale jsem i rád, protože jsem si přál vidět nějakou konfrontací Malmö a českého týmu. Stejně jako jsem si přál vidět některé hráče, s nimiž jsem byl ve Švédsku, v české lize.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Obránce Baníku Matěj Chaluš odkopává míč v utkání s Jabloncem

Obojí se vám splnilo. Jak v Malmö přivítají Veljka Birmančeviče, který tam v letech 2021 a 2022 působil?

Tam ho všichni mají rádi, byl tam oblíbený, neustále pozitivní. Furt si ho budou pamatovat i kluci v kabině. Určitě to i pro něj bude skvělé a bude rád, že se tam zase podívá. Myslím, že se mu dostane vřelého přijetí.

Jste s Veljkem Birmančevičem v kontaktu

Nejsme. Akorát, když proti sobě hrajeme, tak prohodíme pár slov.

Překvapilo vás, jak se mu ve Spartě daří?

Ani ne, on je výborný hráč. A ačkoliv by se při pohledu na něj nezdálo, že tolik dře, opak je pravda. On tomu fotbalu hodně dával, hodně makal a teď ho to odměňuje. Vlastně jsem si i přál, aby byl v české lize, vidět ho, jak by v ní vypadal. Teď mám tu možnost a doufám, že tady ještě zůstane.

Kdo se brání hůř? Birmančevič, nebo Ewerton?

S Michalem Fukalou jsme se smáli, že když jsme tady hráli v minulé sezoně ještě za Liberec, tak mi to Ewe v souboji jeden na jednoho pořádně natřel. Takže bych řekl, že je to Ewerton. Jsem rád, že jsme teď spoluhráči.

Hráčem Malmö jste byl dva a půl roku. Proč jste odehrál jen sedmnáct zápasů?

Bylo to náročné v tom, že když jsem přišel, tak se nám tam za ten první rok vystřídali tři trenéři, což bylo něco šíleného. Začal jsem pohárem, pak vypukla válka a oni přivedli jednoho odchovance, který začal hrát místo mě. Tak jsem jen naskakoval. Pak se toho ujal sportovní ředitel, který mě zároveň celou dobu utěšoval: Kdybych byl trenér já, tak ty bys nastoupil, hrál bys, všechno děláš dobře. Pak se stal hlavním trenérem a byl jediný, pod kterým jsem za tři měsíc nehrál ani minutu. To bylo šílené. Tak jsem zatnul zuby, makal a věřil, že šance přijde, ale tak to tam vůbec nebylo. Musel jsem se ozvat, musel jsem si trochu dupnout a až pak jsem šanci dostal a zase začal hrát. Ale už byl konec sezony a pak přišla možnost jít to Groningenu a tu jsem využil.

Minulou sezonu jste odehrál v Liberci, po jejím konci jste ale plánoval změnit dres. Byl ve hře i návrat do Malmö?

V hlavě jsem měl i toto, ale šlo o to, jestli bude chtít Malmö. Už když mi končilo hostování v Groningenu, tak velký zájem neměli. Teď to bylo podobné. Měli výsledky a nepotřebovali nic měnit. Teď hrají se stoperem ročníku narození 2005 (Nils Zatterström), který proti PAOKu vyrovnal v 97. minutě na 3:3. Už jdou jiným směrem.