Hlavní obsah

Bayern si na něm vylámal zuby. Argentinský provokatér deptal hvězdy

Aktualizováno

Budí hodně emocí, jedni ho milují, druzí nenávidí. Přesto se všichni na jednom shodnou: aktuálně patří mezi nejlepší gólmany světa. Řeč je o argentinském gólmanovi Aston Villy Emilianu Martínezovi, který své kvality demonstroval ve středečním utkání Ligy mistrů s Bayernem Mnichov (1:0). „Odvedl skvělou práci,“ chválil svého svěřence po závěrečném hvizdu trenér Unai Emery.

Foto: Mike Egerton, ČTK/AP

Gólman Aston Villy Emiliano Martínez se raduje z výhry nad Bayernem Mnichov.

Článek

Podstatnou část kariéry čekal na to, než se na té absolutně nejvyšší úrovni stane brankářskou jedničkou. V roce 2010 přestoupil z argentinského Independiente jako sedmnáctiletý mladíček do věhlasného Arsenalu. Jenže v londýnském kolosu se ne a ne prosadit. Během deseti let zamířil na šest hostování, jenže po žádném návratu mezi tyče Gunners se nedokázal stabilně prosadit, sbíral jenom štěky.

A tak se v roce 2020 rozhodl pro změnu a přestoupil do Aston Villy, která ho vykoupila za 17,4 milionu eur (v tehdejším kurzu zhruba 465 milionů korun - pozn. redaktora). Od té doby letí kariéra rodáka z argentinského města Mar del Plata strmě vzhůru. V klubu z Birminghamu se stal neotřesitelnou jedničkou, za uplynulé čtyři sezony vynechal ze 152 možných pouze osm duelů v Premier League.

Do podvědomí široké veřejnosti se ale dostal především díky fenomenálním výkonům v dresu argentinské reprezentace, se kterou už posbíral dvě trofeje z Copy America (2021 a 2024) a jednou opanoval i mundial. Právě na mistrovství světa v Kataru patřil po boku Lionela Messiho k hlavním postavám velkolepého argentinského triumfu. Jeho zákrok proti Randalu Kolo Muanimu z prodloužení finále je do teď jedním z highlightů šampionátu, stejně jako jeho kontroverzní oslavy po konci finále.

Střelce deptal Dibu, jak se 195 centimetrů vysokému chasníkovi přezdívá, i ve středeční bitvě s Bayernem. Svěřenci Vincenta Kompanyho vyslali na branku Villans sedm pokusů, ani jeden však za záda Martíneze neprošel. Zaskvěl se především ve druhém poločase za stavu 1:0 pro domácí, když nejprve v 91. minutě zlikvidoval Gnabryho střelu z bezprostřední blízkosti a následně vyrazil v páté nastavené minutě hlavičku Harryho Kanea. Za zmínku stojí i akrobatický zákrok proti střele Olliseho z 39. minuty. „V Lize mistrů je důležité být silný do defenzivy, což se nám dnes díky skvěle odvedené Martínezově práci povedlo,“ uvedl po zápase španělský kouč Unai Emery.

Mimochodem, výhra Aston Villy evokovala příznivcům slavnou výhru v Poháru mistrů evropských zemí (PMEZ), předchůdce současné Ligy mistrů, z roku 1982, kdy stejným poměrem ve finále porazila právě bavorský celek. Klub z Birminghamu zažívá povedený vstup do soutěže, v prvním duelu zvítězil 3:0 na půdě Young Boys Bern a patří mezi sedm klubů s maximálním bodovým ziskem. Další bitva na evropských kolbištích čeká na Martíneze a spol. 22. 10., kdy se ve Villa Parku představí italská Boloňa.