Hlavní obsah

Ach, ta efektivita. Trenér irského outsidera svedl prohru se Spartou na spálené šance

Jakou dostal otázku? To mu bylo vlastně úplně jedno. Trenér fotbalistů Shamrock Rovers Stephen Bradley na tiskové konferenci po prohraném utkání druhého předkola Ligy mistrů se Spartou (0:2) dokola omílal jedno téma. Neefektivitu svých svěřenců. Bylo mu jasné, že outsider v tak vypjatých zápasech prostě nesmí pálit šance. „Proti takovému soupeři pak nejde uspět,“ smutnil.

Foto: AC Sparta Praha

Sparta uspěla na půdě irského soupeře.

Článek
Fotogalerie

Dublin (od našeho zpravodaje) - Jinak na něm bylo znát, že s celkovým výkonem byl spokojený. Ale scházející produktivita jej trápila. Opravdu hodně.

„Když už máte šanci, na téhle úrovni ji musíte proměnit. Rozhodují maličkosti. Pokud bychom tu první proměnili, hrál by se úplně jiný zápas,“ pronesl na úvod setkání s novináři.

Co má na mysli? Neil Farrugia dostal za bezbrankového stavu dáreček nepřesnou rozehrávkou sparťana Petera Vindahla. Jenže namísto rychlé střely si balon připravil, a zakončení v cestě do sítě zabránil skluzující debutant v základu českého mistra Mathias Ross.

Bradleyho svěřenci se dostali do megašance i těsně před závěrečným hvizdem. Vindahl skvěle zlikvidoval hlavičku Joshuy Honohana, následnou dorážku tentýž hráč nezvládl.

„Gólman to parádně chytl, všechna čest. Joshua toho pak moc neviděl a míč se od něj jen tak odrazil. Škoda. Proti takovému soupeři musíte být efektivní,“ ví Bradley.

Jenže tím jeho spílání na neschopnost se trefit neskončilo.

Ptáte se, čím by mohl Shamrock na Spartu vyzrát v odvetě? Irské novináře to zajímalo také. Dostalo se jim následující odpovědi.

„Musíme dát první gól, pak se může stát cokoliv. Když už budeme mít šanci, je potřeba ji proměnit,“ pravil Bradley.

Nebylo to naposledy, co taková slova vyřkl. Kouč Sparty Lars Friis pochválil organizaci obrany svého protějšku. „Dostat se do jejich kompaktního bloku nám dělalo problémy,“ zmínil.

Reakce trenéra Shamrocku?

„Byli jsme trpěliví, i díky tomu jsme se dostali do dvou tutovek. Ale když už se nám to povede, musíme je proměnit,“ uvědomuje si Bradley.

Není asi troufalé tipovat, že slovní spojení „to take opportunities“, tedy „proměňovat šance“, jeho svěřenci v příštích dnech uslyší ještě přibližně tisíckrát.