Hlavní obsah

50 milionů v kapse, luxusní posila na střídačce. Zajímavosti z dokonalé slávy Sparty

Byl to večer, na který se dlouho nezapomene. Teď nezáleží na tom, že se fotbalová Liga mistrů vrátila na pražskou Letnou po 19 letech. Středeční výhra 3:0 nad Salcburkem znamenala pro Spartu dokonalou slávu. Sport.cz vybírá pět zajímavostí, které možná při báječném vstupu trochu zanikly.

Dneska si to všechno suprově sedlo. Asi nikdo nečekal, že vyhrajeme 3:0, těšilo Jaroslava Zeleného.Video: Sport.cz

Článek

Další miliony v kapse

Už postupem do základní fáze věhlasné soutěže si zajistili zhruba 600 milionů korun. Každý získaný bod ve skupině se odměňuje dalšími 700 tisíci eury. Sparta si ve středu večer přišla na dalších 2,1 milionu eur (52 milionu korun).

A jasná výhra v novém systému představuje i bezvadný vklad do dlouhatánské tabulky 36 týmů. Je docela pravděpodobné, že Sparta už neskončí na jejím chvostu. A každé umístění se také vyvažuje dalšími moc hezkými miliony.

Po středeční rundě se sparťané vyšvihli před Real. „Možná si tabulku vyfotíme,“ zavtipkoval záložník Sparty Kaan Kairinen.

Je to úžasné. Vůbec jsem si nedokázal představit, že bych dal gól v Lize mistrů, přiznává Kaan Kairinen.Video: Sport.cz

Friisova kuráž

Přišel jako stomilionová posila, nejdražší v historii klubu. Uvedl se góly. Ale při úvodním hvizdu Ligy mistrů seděl Albion Rrahmani na střídačce. Odvážný tah se trenéru Larsi Friisovi vyplatil. Na hrot vyslal Victora Olatunjiho, který drtil Salcburk. Dal druhý gól Sparty, třetí pro Laciho přichystal.

Když ho Rrahmani po hodině vystřídal, africký kolos skákal za postranní lajnou, burcoval tribuny a děkoval.

Naopak Friis při báječném vývoji zůstával dál koncentrovaný. I v 85. minutě se dokázal naštvat, když u jeho trenérského výběhu Krasniqi zmastil nadějné přečíslení.

Bez míče, bez problémů

Na to z domácí soutěže nebo letních předkol o Ligu mistrů nejsou moc zvyklí. Míč vlastnili jen 34 procent zápasu. Na počet přihrávek sparťané drtivě prohráli 256 ku 638. Přesto si čeští šampioni vytvořili daleko víc gólových příležitostí.

„V české lize presujeme hodně vysoko, v Lize mistrů narazíme na jinou kvalitu, musíme hrát trochu odlišně,“ pochvaloval si Friis.

Poučili jsme se z lekce od Liverpoolu. Kouzelná atmosféra, úžasný zápas, hodnotí Lars Friis. Video: Sport.cz

Naivní sok bez emocí

Patří mezi zavedené týmy v evropských pohárech, ale poznali byste to? Tým ze Salcburku mající v názvu i logu statné býky připomínal spíš ovce mířící na porážku. Nevzpínali se, nedokázali se vzepřít vývoji. Neukázali, že je stav štve. Hráli naivně. Možná se projevovalo, že průměrný věk hráčů Salcburku v poli činil 20,9 let.

Možná jednou mládenci vystřelí na špičkové adresy jako Haaland, Szoboszlai nebo Mané, ale na Letné postrádali zkušenosti a emoce. Naopak Sparta jimi překypovala. Už při rozcvičce se základní jedenáctka v jeden moment zastavila, shlukla se do motivačního kolečka.

Polygloti v hledišti

Spousta diváků zmíněné sparťanské kolečko nepostřehla, Letná se plnila pomalu. „Když jsem sledoval rozcvičku, byl jsem trochu zklamaný,“ přiznal i Friis. „Na stadionu byl kotel, ale jinak napůl prázdno. Bylo mi vysvětleno, že na vině je dopravní situace.“

Výkop Ligy mistrů za denního světla trochu postrádal šmrnc, ale stadion brzy bouřil.

„Bylo super, že jsme dali rychlý gól. Lidi to dostalo do varu, potom přišel hned druhý,“ lebedil si Jaroslav Zelený, obránce Sparty. Zaujalo, že se její kotel na soka náležitě jazykově vybavil. Kdo ví, možná se v něm nacházeli polygloti. Proti rakouskému soupeři nejednou skandovali německé vulgarity. Červené býky přejmenovali na zk… býky.

Na nadávky či zlobu nebylo moc důvodů. Před vypršením 90. minuty většina fandů na stadionu stála a tleskala. Byl to návrat Sparty do Ligy mistrů z říše snů.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Fotbalisté Sparty Praha děkují fanouškům po utkání Ligy mistrů proti Salcburku.