Hlavní obsah

LEGIONÁŘI POD LUPOU: Češi se perou o polský titul. Votrok o víkendu předčil sparťana

Bitva do posledního kola. O mistrovi polské fotbalové ligy rozhodne v aktuální sezoně až její úplný finiš. První Jagiellonia Białystok s exsparťanem Michalem Sáčkem má stejně bodů jako druhý Slask Wroclaw, jejíž dres obléká další bývalý záložník Hradce Králové Petr Schwarz. 32letý středopolař v sobotu pomohl asistencí k důležité výhře 2:0 nad Radomiakem, od portálu SofaScore vyfasoval známku 7,7 a stal se tak nejlépe hodnoceným legionářem víkendu.

Foto: slaskwroclaw.pl

Petr Schwarz v dresu Slasku Wroclaw.

Článek

Situace v tabulce vypadá následovně. 1. Jagellionia, 60 bodů. 2. Slask, také 60 bodů. Současný lídr tabulky má přitom lepší skóre ze vzájemných zápasů (3:1, 1:2).

Boj o titul se ale v předposledním kole i tak řádně zdramatizoval.

Sáčkova Jagiellonia s Piastem Gliwice v poslední minutě pouze zachránila remízu 1:1. Schwarzův Slask zvítězil a na svého soka se dotáhl. Pokud zvládne v příštím duelu získat více bodů než vedoucí celek, bude slavit titul. V opačném případě čeká mistrovský jásot Jagiellonii.

Ve Vratislavi by ale ani tak nikdo přílišně nesmutnil. Mužstvo už přinejhorším skončí stříbrné, přičemž ještě může za sezonou udělat zlatou tečku. Zisk první medaile po jedenáctileté pauze už je ale zaručený. Stejně jako postup do předkol evropských pohárů – v případě titulu Ligy mistrů, jinak Evropské ligy.

„Tento ročník chutná ještě lépe, než jsem vůbec předpokládal. Už teď jsme se zapsali do historie. Ale sezona ještě nekončí, můžeme dosáhnout i něčeho lepšího,“ tuší kouč Slasku Jaciek Magiera.

Jeho svěřenci budou v sobotu na hřišti šestého Rakówu na dálku bojovat s Jagiellonií, již čeká domácí duel proti Wartě Poznaň. S téměř stoprocentní jistotou u toho bude i Schwarz.

V sezoně zapsal během 29 utkání slušnou bilanci 3+6, přičemž čtyři gólové přihrávky zaznamenal v posledních třech kolech. V sobotu sice „jen“ nabil parťákovi Matiasi Nahuelovi k životní pumelici do šibenice, ale i to se počítá.

Coby opora Slasku pošilhává po titulu, který by byl jeho prvním v kariéře a historicky třetím pro klub. Ale ani pokud by se na první místo nevyšvihl, český fotbalový fanoušek neostrouhá. Vždyť by slavil Sáček, další našinec.