Hlavní obsah

Zasypeme tě penězi! Saúdští Arabové lákají hvězdu Realu Madrid třináctkrát tučnější výplatou

Mají zálusk na další světovou superstar. Představitelé saúdskoarabské kopané by tuze rádi přivábili Brazilce Viníciuse Júniora, oporu Realu Madrid a jednoho z kandidátů na zisk Zlatého míče. Hlavní lákadla? Peníze, peníze a zase peníze. Křídlo Bílého baletu by si přišlo až na třináctkrát větší gáži, než mu vyplácí ve Španělsku.

Foto: Jim Dedmon, Reuters

Vinícus Júnior (v oranžovém) z Realu Madrid vede míč pod dohledem Enza Fernándeze z Chelsea.

Článek

Financování nákladného přesunu by měla obstarat investiční skupina Saudi Arabia’s Public Investment Fund (PIF), která se angažuje v klubech Al Hilál, Al-Ittihád, Al-Nassr a Al-Ahlí. Právě poslední jmenovaný celek by 24letého Viníciuse tuze rád získal.

A šermuje při tom astronomickými sumami. Brazilec by měl podepsat pětiletý kontrakt, během něhož si přijde na rovnou miliardu eur (asi 25 miliard korun). V přepočtu by tak bral asi třináctkrát více, než mu chodí na účet v Madridu. Jednalo by se o největší smlouvu v historii sportu. Pak by se měl stát volným hráčem, aby se ještě mohl vrátit do Evropy. Saúdští Arabové dále nabízí Viníciusovi možnost libovolného zaměstnání v saúdském fotbale po kariéře a roli ambasadora pro mistrovství světa, které země hostí v roce 2034.

Přesunem na východ by nezbohatl jen Vinícius. Real si jeho služby pojistil do roku 2027 a do kontraktu napálil ohromnou výstupní klauzuli ve výši jedné miliardy eur, což je stejná částka, jakou by si Brazilec v Saúdské Arábii vydělal.

Al-Ahlí je ve spolupráci se skupinou PIF ochotno takový balík do Madridu poslat. Samozřejmě by se jednalo o zdaleka nejdražší přestup do fotbalové historie. Asi 4,5krát nákladnější, než byl současný rekordní přestup Neymara do Paris Saint-Germain v roce 2017.

Vinícius se tak ocitá na rozcestí.

Na jednu stranu může pokračovat v parádně rozjeté kariéře v jednom z největších světových klubů. Ačkoliv hlavně fanoušci rivalů jej kvůli některým excesům na hřišti nemají příliš v lásce, Vinícius hraje skvěle. Baví. Rozhodl finále Ligy mistrů v roce 2022, prosadil se i v tom letošním. Pomalu se vypracovává v přední postavu světového fotbalu, která podle expertů i bookmakerů může reálně pomýšlet na zisk Zlatého míče.

Na druhou stranu si může vydělat nepřestavitelnou sumu, která jeho rodinu zajistí na několik generací dopředu. Ale ustoupit ze slávy. Saúdskoarabská soutěž ani zdaleka nedosahuje kvality jako top ligy Evropy. A pomýšlet na to, že se působením v ní stanete legendou kopané? To snad ani nejde.

Peníze, o jakých mohou ostatní elitní sportovci jen snít, nebo pokračování ve skvěle rozjeté kariéře v Evropě?

Tuhle otázku musí Vinícius rozřešit sám.