Hlavní obsah

Vinícius by vzal Španělsku mistrovství světa. Je to rasistická země, prohlásil

Je jedním z nejlepších fotbalistů současnosti a patří mezi favority na zisk Zlatého míče. Přesto není vše kolem brazilského křídelníka Viníciuse Júniora zalité sluncem. Už od svého příchodu do Španělska se totiž potýká s rasismem. V nedávném rozhovoru dokonce nazval zemi z Pyrenejského poloostrova rasistickou a sebral by jí možnost spolupořádat MS v roce 2030. Proti jeho slovům se ohradili známé osobnosti i spoluhráč z Realu Madrid.

Foto: Profimedia.cz

Brazilský křídelník ve službách Realu Madrid Vinícius Júnior.

Článek

Svými kličkami na zeleném pažitu udivuje pravidelně fanoušky po celém světě. Paradoxně přímo ve Španělsku, kde v dresu Bílého baletu působí, je nezřídka terčem slovních ataků kvůli barvě své pleti. Nechutné chování již dokonce odneslo několik „fanoušků“ zatčením. Ani to však není pro člena speciální antirasistické komise FIFA dost.

V nedávném rozhovoru pro televizi CNN si nebral servítky a přišel i s radikálním nápadem. „Doufám, že se Španělsko dokáže vyvinout a pochopí, jak vážné je někoho urážet kvůli barvě pleti. Pokud se situace do roku 2030 nezlepší, měli bychom mistrovství světa pořádat někde jinde,“ uvedl čtyřiadvacetiletý křídelník a dodal, že dle něho je Španělsko rasistickou zemí.

Třaskavé prohlášení nenechalo horkokrevné Jižany chladnými. Proti tvrzení brazilského křídelníka se vymezily známé osobnosti, politici a dokonce i Viniho spoluhráč z Realu Dani Carvajal. Ten s ním nesouhlasí, ale podporuje ho.

„LaLiga bojuje proti rasismu, ale jde o malou skupinu lidí. Proto si nemyslím, že si Španělsko nezaslouží pořádat mistrovství světa,“ cituje Carvajala web ESPN. „Bolí mě, že nás Vinícius hází do jednoho pytle,“ pronesl zase bývalý brankář Realu či Sevilly Paco Buyo.

Mistrovství světa 2030 bude v mnoha ohledech jedinečné, například to bude první MS, které se bude konat ve třech zemích na dvou různých kontinentech. To však tedy za předpokladu, že se Španělé nepolepší a nejvyšší fotbaloví činovníci vyslyší Viniho nářeky.