Hlavní obsah

Real jako první evropský klub překročil miliardovou hranici příjmů

Aktualizováno

Snovou sezonu za sebou mají v Realu Madrid. Na sportovním poli Bílý balet získal titul v nejvyšší španělské fotbalové soutěži, ovládl Ligu mistrů i španělský Superpohár. Sportovní organizaci pod vedením prezidenta Florentina Péreze se však dařilo i z hlediska ekonomického. Jako první evropský klub měl v minulé sezoně výdělky dosahující přes jednu miliardu eur.

Foto: Andrea Comas, ČTK/AP

Real Madrid přivítal hvězdného útočníka Kyliana Mbappého.

Článek

Účetní uzávěrka, která je vždy přílohou daňového přiznání, spatřila světlo světa a vzbudila pořádný obdiv. Výdělky Realu Madrid se oproti loňskému ročníku zvýšily o 27 procent. Do konečného čísla, které je vyšší než jedna miliarda eur, se však nepočítají transfery hráčů.

„Provozní zisk za finanční rok 2023/24 činil 1,073 miliardy eur, což představuje nárůst o 230 milionů eur ve srovnání s finančním rokem 2022/23. V tomto období, navzdory tomu, že stadion nebyl plně v provozu, se klubu podařilo překonat hranici jedné miliardy eur v provozním zisku před prodejem dlouhodobého majetku. To je bezprecedentní číslo pro jakýkoli fotbalový klub,“ stojí v prohlášení.

Bílý balet po zdanění a odečtení všech nákladů dosáhl na čistý zisk 16 milionů eur, což je nárůst o čtyři miliony oproti předešlému ročníku.

Real Madrid nerovná se jen fotbal. Do celkových čísel se počítají i úspěchy basketbalového týmu, který slavil zisk ligového titulu, Španělského poháru, Superpoháru a v Eurolize se dostal až do finále. To se také odrazilo ve vyšších příjmech.

Klub hodlá finančně růst i v následující sezoně. Toho by měl docílit díky dokončení rekonstrukce stadionu a novému kádru, který se aktuálně skládá.

Bílý balet přivedl zadarmo vysněnou posilu z PSG v podobě Kyliana Mbappého. Díky prodejům dresů se jmenovkou hvězdného útočníka se dají čekat další peníze do klubové kasy. Real se má také zajímat o obránce Liverpoolu Trenta Alexandera-Arnolda.

„Klub má nadále v úmyslu posilovat a rozvíjet svůj sportovní model zaměřený na další úspěchy ve fotbale i basketbalu. To klub charakterizuje po celou dobu jeho historie a zejména v posledních letech. Nejpozoruhodnějším aspektem v tomto ohledu je podpis Kyliana Mbappého,“ uvedl klub.

Výroční zpráva posledního vítěze Ligy mistrů vzbudila ohlasy i v České republice, kde se vyjádřil na sociální síti X majitel Slovanu Liberec Ondřej Kania: „Obrovská věc. Nepodceňovat dopad na celou pyramidu až dolů. Fotbal letí jako raketa.“

Real Madrid první ostrý zápas v nové sezoně odehraje 14. srpna v Superpoháru proti vítězi Evropské ligy, tedy Atalantě Bergamo. Španělskou ligu otevře Bílý balet o čtyři dny později na hřišti Mallorky.