Hlavní obsah

Půlrok stačil, mazej do Arábie! Barcelona se zbavuje talenta, kterého koupila za miliardu

Měl být dědicem trůnu. Dalším skvělým útočníkem, na nějž bude mnoho let sázet fotbalový gigant z Barcelony. Jenže brazilský mladík Vitor Roque na odkaz dřívějších bomberů jen těžko naváže. Po půlročním působení jej klub plánuje prodat, jako nejvážnější zájemce se podle zahraničních médií jeví saúdskoarabský Al-Hilál.

Foto: Profimedia.cz

Vitor Roque štěstí v Barceloně nenašel.

Článek

Roqueho odchod by měl španělskému gigantovi pomoci splnit pravidla finančního fair-play. I proto se Barcelona útočníka s tržní hodnotou 30 milionů eur (asi 750 milionů korun) chce zbavit. Přece jen mu je teprve devatenáct, takže platí za poměrně hodnotný artikl. Kluby ze Saúdské Arábie se navíc nezdráhají nabízet horentní sumy. Pokladník Katalánců by si tak mohl mnout ruce.

Ale takhle to přece nemělo skončit…

Roque platil za jednu z mnoha brazilských supernadějí. Debut mezi profíky si odbyl už v šestnácti letech za Cruzeiro. Sázel tunu gólů v mládeži, trefoval se za juniorské reprezentační výběry, obstojně produktivní byl i mezi dospělými. Za 65 utkání v nejvyšší soutěži Brazílie se prosadil 22krát.

V zimní přestávce minulé sezony bylo jasné, že nasedne na letadlo směr Evropa. Zájem měly všechny velkokluby, na které si jen vzpomenete. Arsenal, Manchester United, Real Madrid…

Roque si vybral Barcelonu, která za něj Atléticu Paranaense vysázela asi miliardu korun. Katalánci neskrývali nadšení. „Pokud ho máme srovnávat s nějakým Brazilcem, tak s Ronaldem. Je to unikát. Má ohromný potenciál,“ radoval se prezident klubu Joan Laporta.

O 319 ligových minut v dresu Barcelony později, během nichž mladík stihl dvě přesné trefy a jednu červenou kartu, už se na Roqueho dívají jinak.

Trenéra Xaviho nepřesvědčil, klub tak plánoval hostování. Proti se ale postavilo hráčovo okolí. „Pokud pro něj není místo v A-týmu, musíme to řešit. Hostování by přineslo více škody než užitku. Působil by v týmu, který nemá žádný zájem o jeho rozvoj,“ prohlásil Roqueho agent Andre Cury.

Chcete důkaz, že o Brazilce v Barceloně vážně nestojí? O letní pauze mu klub drze sebral číslo. Devatenáctku, s níž Roque pózoval po přestupu, bude nově nosit mladá hvězdička Lamine Yamal. Tohle se fotbalistovi, jehož přízeň si chcete udržet, prostě nedělá.

Nyní to vypadá, že po půlroční evropské anabázi čeká nadějného útočníka stěhování do Saúdské Arábie. Kde se, při vší úctě k tamní soutěži, Laportou zmiňovaný „obrovský potenciál“ rozvíjí jen těžko.

Související témata: