Hlavní obsah

Potvrzeno. Ter Stegena v brance Barcelony nahradí Szczesny

Aktualizováno

Dlouhodobě zraněnou jedničku Marka-Andrého ter Stegena podle očekávání nahradí v brance Barcelony Wojciech Szczesny. Katalánský klub dnes na webu oznámil, že se s polským gólmanem dohodl na smlouvě do konce sezony.

Foto: Alberto Lingria, Reuters

Wojciech Szczesny se dohodl s Barcelonou.

Článek

Čtyřiatřicetiletý Szczesny se kvůli nabídce Barcelony vrátil po měsíci z fotbalového důchodu. Varšavský rodák nejprve v polovině srpna ukončil kontrakt s Juventusem, z něhož mu zbýval ještě rok, a zhruba dva týdny nato oznámil konec kariéry.

„Nejprve jsem si nebyl jistý, jestli jsem připravený na tuhle novou výzvu. Ale mluvil jsem s rodinou, kamarády a všichni mi říkali, že bych byl hloupý, kdybych tuhle nabídku nevzal. A s tím jsem musel souhlasit,“ řekl Szczesny pro klubovou televizi.

O jeho výpomoci Barceloně se začalo spekulovat minulý týden krátce poté, co si Ter Stegen v zápase španělské ligy s Villarrealem přetrhl patelární šlachu v pravém koleně. Dvaatřicetiletý německý gólman se podrobil operaci a přijde o zbytek sezony. V brance Barcelony ho zatím nahradil o sedm let mladší Iňaki Peňa, jenž nyní vytvoří dvojici se Szczesným.

Velkou roli v jeho příchodu sehrál i krajan a barcelonský kanonýr Robert Lewandowski. „Byl první, kdo s tím nápadem přišel: zavolal mi a ptal se, jestli je to vůbec možné,“ prozradil Szczesny. „Jsem hrdý na to být součástí tohoto skvělého klubu, taky plný energie a připravený jít do toho,“ dodal.

Zkušený polský gólman působil v Juventusu, kde nahradil legendárního Gianluigiho Buffona, od roku 2017. Předtím chytal za Arsenal a AS Řím. S Arsenalem vyhrál Szczesny dvakrát Anglický pohár, s Juventusem třikrát italskou ligu i pohár. V dresu polské reprezentace odchytal 84 utkání, byl na čtyřech mistrovstvích Evropy a dvou světových šampionátech.

Barcelona vede tabulku španělské ligy s 21 body z osmi zápasů, v Lize mistrů v úterý deklasovala 5:0 Young Boys Bern.

Související témata: