Hlavní obsah

Může se těšit na Mbappého či Yamala. Bude to naprosto senzační, říká Letáček

Fotbalový brankář Jiří Letáček označil přestup do španělské nejvyšší soutěže do Getafe za splněný dětský sen a příležitost, která se může naskytnout jen jednou za život. Pětadvacetiletý gólman věří, že se ve dvanáctém týmu uplynulé sezony La Ligy popere o pozici jedničky. V nahrávce pro média od agentury Sport Invest, která ho zastupuje, se těšil také na to, že se potká s hvězdami tamní soutěže Laminem Yamalem, Antoinem Griezmannem či letní posilou Realu Madrid Kylianem Mbappém.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Vlevo Jiří Letáček, střílí Veljko Birmančevič

Článek

Letáčkův nečekaný přestup z Baníku Ostrava do Getafe se urodil poměrně rychle. „Během soustředění v Polsku mi zavolal manažer a sdělil mi zájem klubu ze Španělska. Později zmínil i Getafe. Od prvního momentu, kdy mi to řekl, jsem věděl, že to chci. Že se chci posunout v kariéře, splnit si dětský sen a že do toho určitě půjdeme. Nebylo o čem přemýšlet, tahle nabídka může přijít opravdu jen jednou za život,“ řekl Letáček.

Jedničkou Getafe je už několik sezon jednatřicetiletý gólman David Soria, jenž chytal i v Seville. V minulém ročníku se na lavičku týmu z předměstí Madridu několikrát dostal sedmnáctiletý český gólman se srbskými kořeny Djordjije Medenica.

„Věřím, že prostor poprat se o místo jedničky určitě bude. Příprava bude trvat ještě jeden měsíc. Nějaké plány mi nastínili, takže ta možnost tady určitě bude. Jako je to vždy, bude záležet na mých výkonech,“ podotkl Letáček.

La Liga patří k nejkvalitnějším soutěžím v Evropě. „Čím ofenzivnější liga, tím více práce pro brankáře. Já mám rád, když jsem v utkáních v permanenci. Těším se na to a věřím, že příležitost dostanu,“ uvedl bývalý český mládežnický reprezentant.

„Když mám zmínit hráče, jako jsou Mbappé (Real), Yamal (Barcelona) nebo Griezmann (Atlético Madrid), to jsou světové persony. Doteď jsem je sledoval jen v televizi například při zápasech Ligy mistrů. Zahrát si proti nim bude naprosto senzační. Jsem ohromně vděčný, že se poštěstilo právě mně dostat takovou příležitost. Mnozí o tom sní a bohužel příležitost nepřijde,“ řekl Letáček, který v minulé sezoně pomohl Baníku ke čtvrtému místu v české lize a účasti v evropských pohárech.

Z prostředí v Getafe je nadšený. „Moje první pocity jsou naprosto úžasné. Splnilo to moje očekávání a to, jak jsem si vše představoval. Od příjezdu do Madridu, přes všechny prohlídky, jak se o mě personál hned od začátku stará. Všechno zázemí, tréninkové plochy, spoluhráči, kteří jsou všichni vesměs mladí a velmi milí. Nesmím zapomenout na realizační tým a vedení klubu. Zatím je vše velmi dobré,“ řekl Letáček.

Čeští fotbalisté obecně ve španělské lize příliš nehrají, v tomto přestupním období tam ale zamířil také obránce Ladislav Krejčí do Girony. „Vím, že v minulosti tady z gólmanů působili pan (Petr) Kouba (La Coruňa) a Tomáš Vaclík (Sevilla). S ním bych se rád spojil a poptal se na určité věci, jak to tady ve Španělsku funguje. Oba měli úžasné kariéry. Myslím, že je to pro mě správný krok,“ řekl Letáček.

„Může mi to dát spousty zkušeností jak fotbalových, tak životních. Naučím se španělský jazyk, což mě strašně láká. Všichni mi říkají, že je to jednoduché. Čím déle a více v tom prostředí budu, začne mi to samo naskakovat. Strašně se na to těším. Věřím, že třeba nějaká česká stopa ve Španělsku začíná právě teď,“ doplnil Letáček.

Těší se na bližší seznámení se spoluhráči. „Dnes jsem absolvoval vše, co ještě bylo potřeba, podepsal kontrakt. K týmu se připojím až v pondělí. Zítra mají hráči volno, v pondělí odjíždíme na týdenní soustředění. Bude to ideální příležitost se se všemi seznámit, budeme tam spolu od rána do večera. Ve volných chvílích se budu snažit najít nějaké ubytování, přesunout se z hotelu a začít tady ve Španělsku plnohodnotně žít,“ dodal.