Hlavní obsah

Mistr Evropy Olmo podepsal v Barceloně smlouvu do roku 2030

Španělský fotbalový mistr Evropy Dani Olmo se stal hráčem Barcelony. Jeho avizovaný přestup do katalánského klubu, kde už působil v mládeži, z Lipska oficiálně potvrdili zástupci obou stran. Šestadvacetiletý ofenzivní záložník podepsal smlouvu do roku 2030.

Foto: Lee Smith, Reuters

Španělský mistr Evropy Dani Olmo

Článek

Finanční podrobnosti transferu kluby nezveřejnily. Podle informací médií inkasuje německý tým odstupné 55 milionů eur (1,4 milionu korun). Navíc může od Barcelony získat další bonusy ve výši až sedm milionů.

Olmo přišel do proslulé barcelonské akademie La Masia jako devítiletý z konkurenčního Espaňolu. V roce 2014 v šestnácti letech překvapivě odešel do Dinama Záhřeb, kde zahájil svou profesionální kariéru. Z Chorvatska přestoupil v roce 2020 do Lipska, v jehož dresu odehrál 107 ligových zápasů a vstřelil 17 gólů.

„Jeho přestup do Barcelony je dalším oceněním dobré práce v klubu,“ řekl sportovní ředitel Lipska Marcel Schäfer. Podle něho se Olmo v klubu „vypracoval na absolutní špičku, je nyní jedním z nejlepších hráčů na své pozici a v létě byl pochopitelně velmi žádaný“.

Na mistrovství Evropy v Německu Olmo přispěl ke španělskému triumfu třemi brankami a s pěti dalšími hráči se podělil o Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce turnaje.