Hlavní obsah

Letáček o Španělsku: Spoluhráči jsou fakt top. Věřím, že si proti hvězdám zachytám

Hned v prvním přípravném zápase vytáhl proti Coventry perfektní reflexivní zákrok proti hlavičce soupeře. Fotbalový brankář Jiří Letáček měl po trochu překvapivém letním přestupu z Baníku Ostrava do španělského Getafe dobré entrée. Zvyká si, letní přípravu zvládl dobře, bude dál poznávat ligu s mnoha hvězdami. Na start sezony se těší. „Každým tréninkem je vše lepší a lepší,“ říká v rozhovoru pro Sport.cz Letáček před výkopem La Ligy. Zlobí ho snad jen nefungující klimatizace v bytě, kam se zatím nemůže plně nastěhovat.

Foto: Profimedia.cz

Brankář Getafe Jiří Letáček

Článek

Startuje španělská fotbalová La Liga. S hvězdným útočníkem Kylianem Mbappém v Realu Madrid a hned třemi českými hráči. Obránce Ladislav Krejčí přestoupil do Girony, záložník Alex Král do Espaňolu Barcelona a gólman Jiří Letáček do Getafe. Právě celek z předměstí Madridu soutěž ve čtvrtek zahájí duelem v Bilbau. Český brankář bude u toho, byť na lavičce.

Jak se těšíte?

Moc. Těším se, až budu zjišťovat, o čem tady liga je. Dosud jsem ji mohl sledovat jen v televizi, ale je vidět, že lidé ve Španělsku fotbalem strašně žijí. Očekávám, že na všech stadionech budou fantastické atmosféry. To mě nejvíc láká.

Jak jste poznal nadšení španělských fanoušků?

Vidím ho každý den, kdy na nás u stadionu čekají malí kluci, nebo i dospělí. Zdraví nás, chtějí podpisy, fotky, prosí nás o dres. Každý den někoho takového potkávám.

Už jste se aklimatizoval?

Aklimatizace byla náročná, vše probíhalo rychle. Měl jsem spoustu zařizování tady ve Španělsku i v Česku, se vším mi pomohli rodiče, přítelkyně i lidi z agentury Sport Invest, která kolem přestupu odvedla skvělou práci. To všechno mi usnadnilo spoustu starostí. Tréninkový proces je tu jiný, ale věřím, že za pár týdnů pro mě už nic nebude problém.

V čem jsou tréninky jiné?

V Česku byly kratší a intenzivnější. Tady trvá trénink klidně dvě a půl hodiny. Máme dvě až tři intenzivnější cvičení, další věci jsou hodně zaměřené na taktiku, standardní situace, rozehrávku. My jako brankáři snadno vychladneme a vypadneme z tempa, pak je těžké se do něj zpátky dostat, když třeba po nějakém taktickém cvičení přijde střelba nebo hra.

Jaká je kvalita střelců v Getafe?

Určitě na vyšší úrovni než v Česku, někteří spoluhráči jsou fakt top. Člověk ani nedokáže přečíst, kam by mohla střela směřovat. Ale kluky v Česku už jsem i docela dobře znal, myslím, že i tady po nějaké době hráče načtu a nebude to pro mě tak obtížné jako teď. Každým tréninkem je vše lepší a lepší. Věřím, že to tak bude i pokračovat.

Těšíte se víc na Kyliana Mbappého z Realu Madrid, nebo Lamina Yamala z Barcelony?

Tihle hráči jsou naprostá top class. Těším se na všechny. Budu se s nimi moct potkat a vidět naživo, jak hrají. Věřím, že si proti nim i zachytám.

A zachytáte? Jedničkou bude dál David Soria. Bavili jste se například o tom, že byste chytal domácí pohár?

V klubu mi plány nastiňovali během jednání, než jsem sem šel. Už jen délka kontraktu na čtyři roky vypovídá o tom, že se mnou do budoucna počítají, což mi hlavně dávalo smysl. Cítím, že první půlrok bude pro mě aklimatizační. Budu chtít poznat tempo ligy, naučit se co nejvíc jazyk. Zmiňoval jste pohár, věřím, že v něm šanci dostanu a trenérovi budu moct ukázat, že mohu chytat i ligu.

Skvělým zákrokem jste se předvedl hned v prvním přátelském zápase s Coventry, celkově jste naskočil do tří utkání. Jak jste s přípravou spokojený?

Jsem rád, že se mi povedla. Nemyslím, jen zápas s Coventry, ale celkově. Odchytal jsem dva poločasy a jeden celý zápas. Myslím, že mé výkony určité měřítko snesly. Jsem rád, že jsem si přenesl formu z minulé sezony v Baníku. Doufám, že tak budu pokračovat. Pokud to udělalo dobrý dojem na fanoušky, jsem jen rád. Hlavně aby to udělalo dojem i na trenérský štáb.

Jak vycházíte s konkurentem Davidem Soriou?

Myslím, že nemáme vůbec špatný vztah. Zatím se trochu oťukáváme, poznáváme, jaký je na tréninku ten druhý a co od něj můžeme čekat. Ale vůbec nemůžu říct, že by mě nepřijal.

V klubu působí i sedmnáctiletý český brankář Djordjije Medenica. Pomáhá vám a trénuje s vámi?

Strašně mi pomohl ze začátku, překládal mi a vysvětloval, co jsem potřeboval. Jsme pořád v kontaktu. Trénoval s námi, teď z toho vypadl, protože má nějaké zdravotní problémy.

Ostatní spoluhráči jsou vám nápomocní?

Jo, asi tři hráči umí anglicky. Když něčemu nerozumím a vím, že bych měl vědět, co to je, tak se jich zeptám. Vždycky mi pomohou.

Jaké pokroky děláte ve španělštině?

Začal jsem hlavně fotbalovými slovíčky, které jako brankář potřebuju nejvíc. Ta nejdůležitější už ovládám. Snažím se poslouchat kluky a trenéry, a když některé slovíčko opakují vícekrát, anglicky se zeptám, co znamená. Takhle si vše zatím skládám jako puzzle.

Bydlení máte vyřešené?

Sehnal jsem si apartmán na okraji Madridu, budu to mít autem zhruba patnáct minut na stadion, což je super. Budu mít i blízko do centra. Ale aktuálně čekám, až mi zprovozní klimatizaci. Je to úplně nový byt, ještě ho nikdo neprovozoval. Jsem tedy zatím pořád na hotelu, který je kousek od stadionu.

Bez klimatizace nelze ve Španělsku v letních měsících žít?

Určitě ne. Když jsem byl v bytě podepisovat smlouvu, termostat ukazoval pětatřicet stupňů. Bez klimatizace se tu teď žít opravdu nedá.

Přítelkyně je s vámi?

Zatím je oporou na dálku. V neděli však konečně dorazí, začne liga, program se mi ustálí. Budu mít snad i byt, takže tu budeme společně.

Fotogalerie