Hlavní obsah

Barcelona ve sporu s Petrohradem ostrouhala

Barcelona neuspěla ve sporu s ruským fotbalovým klubem Zenit Petrohrad o půlmilionový bonus týkající se brazilského křídelníka Malcoma. Španělský velkoklub se odvolal proti loňskému rozhodnutí světové federace FIFA ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu (CAS) v Lausanne, jenž dnes oznámil, že jeho nárok zamítl.

Foto: Stringer, Reuters

Malcom momentálně hraje za al-Hilál.

Článek

Zenit koupil Malcoma z Barcelony v roce 2019. Součástí smlouvy bylo, že vyplatí Barceloně bonus 490 000 eur (nyní 12,4 milionu korun) za každý postup do základní skupiny Ligy mistrů v sezoně, v níž Brazilec odehraje minimálně polovinu ligových zápasů.

Petrohradský klub sponzorovaný ruským energetickým gigantem Gazprom sice domácí titul v sezoně 2021/22 získal, ale vzhledem k tomu, že UEFA vyřadila po invazi na Ukrajinu ruské kluby ze svých soutěží, Ligu mistrů nehrál. Barcelona se přesto snažila domoci se platby, ale FIFA uvedla, že Zenit se nemusí dělit o finanční profit, který ve skutečnosti nezískal, a že není viníkem vojenské invaze.

Svou hvězdu Malcoma prodal Petrohrad loni do saúdskoarabského al-Hilálu údajně za 60 milionů eur (1,5 miliardy korun), což byl nejlukrativnější transfer v historii ruského fotbalu.

Související témata: