Hlavní obsah

Kruté zesměšnění v boji o Euro. Úchvatná souhra Rumunů zostudila švýcarskou obranu

Zesměšnění v přímém přenosu. Švýcarská fotbalová reprezentace do 21 let bude chtít rychle zapomenout na závěr kvalifikace o malé Euro, které se v příštím roce koná na Slovensku. V utkání s Rumunskem (1:3) ztratili svěřenci trenéra Staucha veškeré naděje na postup a s nutnou dávkou nadsázky přišli také o část hrdosti, když si z nich rumunští fotbalisté při brance na 2:0 udělali kužely.

Foto: Peter Klaunzer, ČTK/AP

Švýcarská fotbalová reprezentace do 21 let se neprobojovala na mistrovství Evropy 2025.

Článek

Mladí Rumuni předvedli v první půli skvostné vyšachování švýcarské obrany. Obránce Zachary Athekame chtěl odkopnout míč od levého rohového praporku, ale do souboje se přiřítil skluzem útočník Louis Munteanu, který vybojoval míč pro Octaviana Popescua. Oba fotbalisté si následně vyměnili třikrát míč (z toho jednou ve vzduchu a podruhé dloubáčkem), aby se Popescu uvolnil na čáře a mohl zamířit směrem k zakončení.

Ke střele se však neměl a místo toho přihrál na střed záložníkovi Constantinu Grameniovi, který ještě patou vybídl Munteanua. Ten však přihrál ještě do lepší pozice Ianisovi Stoicovi, který se nemýlil a rozvlnil síť švýcarské brány už podruhé v utkání.

Zmíněnou situaci najdete v čase 4:36.

Od Rumunů to byla vysoká škola fotbalu, švýcarští obránci si naopak počínali zcela bezradně. Možná sehrálo roli i opaření z obdržené červené karty, která se podle mnohých rodila za hodně zvláštních okolností.

Co se tedy stalo?

Obránce švýcarského Lucernu Luca Jaquez byl po faulu nejprve potrestán žlutou kartou, ale do toho se přiřítil za rozhodčím rumunský trenér Daniel Pancu. Nadával, vehementně gestikuloval, za což viděl červenou kartu. Rozhodčí následně změnil svůj verdikt v případě Jaqueze a poslal ho do sprch.

„Byla to scéna, která určila ráz celého zápasu. Jedná se pro mě o skandální rozhodnutí. Trenér soupeře se rozzuří, vezme rozhodčímu z ruky žlutou kartu a místo ní udělí červenou. To nás potopilo,“ běsnil kouč Švýcarů.

S celou situací souhlasil i komentátor televize SRF Dani Kern. „Červená pro Jaqueze byla hodně tvrdá, ale neřekl bych, že úplně špatně udělená. Spíš mě zaráží fakt, že úprk trenéra Pancua za rozhodčím takhle hrubě ovlivní rozhodnutí. To vnímám jako skandální,“ myslí si.

Rumunská fotbalová reprezentace do 21 let postoupila na evropský šampionát na Slovensku přímo z prvního místa v tabulce a za sebou nechala druhé Finsko a již zmíněné Švýcarsko.