Hlavní obsah

Skandál na Hané. Naštvaný fotbalista v sebeobraně pokousal soupeře

Každá země má svého Suáreze… S nadsázkou řečeno v každé se najde fotbalista, který použije zuby k napadení protihráče. V České republice byl nedávno zaznamenán případ v nejnižší soutěži s kousnutím, ovšem pachatel použil svůj chrup k obraně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační foto

Článek

V utkání čtvrté třídy olomouckého okresu TJ Střeň - Sokol Jívová došlo v 89. minutě k hromadné potyčce. Tu spustil žlutý faul hostující hráče Petra Musila na Lukáše Valoucha. Jak je uvedeno v zápisu o utkání, dopustil se bezohledného kopnutí, které bylo vyhodnoceno jako šlapák. A začala pořádná mela. Rozhodčí Jiří Antoníček poté utkání ukončil, neboť uplynula řádná hrací doba.

Bitka ale pokračovala. Hostující David Jenderka měl chytit zepředu kolem trupu hráče domácích Jana Sekaninu, který ho chtěl údajně přidržet, aby nezasáhl dále do hromadné konfrontace hráčů. Domácí kapitán zareagoval kousnutím protivníka do paže. Nutno konstatovat, že bez krvavého zranění. Arbitr oba kohouty rozsoudil následovně: Sekanina vyfasoval červenou kartu, Jenderka obdržel žluté napomenutí.

Nicméně vedoucí hostujícího týmu Jiří Král odmítl vysloveně podepsat zápis o utkání. A jak popisuje hlavní rozhodčí, neměl dostatečný klid k objektivnímu sepsání zápisu, protože na něj i jeho kolegy byl vyvíjen tlak z obou stran. Opustili tak stadion a zápis vyplnil celkově až doma. Vedoucí domácího týmu Jaroslav Havlíček avizoval, že zápis potvrdí, avšak už na to neměl prostor.

Celá věc byla předána k řešení Sportovně-technické komisi a především do rukou Disciplinární komise.

Ta rozhodla následovně. Hráč TJ Střeň Jan Sekanina je vinen disciplinárním přečinem podle paragrafu 48/3 Tělesné napadení zákazem startu v pěti soutěžních utkáních a pokutou 1 500 Kč.

Foto: FAČR

Disciplinární řád - paragraf 48

Jedná se o trest na dolní hranici. Mohl být totiž od fotbalu odstřižen až na půl roku.

„Dostali jsme vyjádření od zástupců týmů a situaci si dokreslili. Na zápase byl přítomen také člen Disciplinární komise a u Sekaniny v tom byly polehčující okolnosti. Šlo o jeho nepřiměřenou obranu, protože šel za protihráčem, aby se omluvil, a najednou se tam objevila neidentifikovatelná osoba. Hlasováním jsme se pak shodli na tomhle trestu,“ řekl předseda komise David Kubík pro Olomoucký deník.

Sekanina se tak přiřadil k hříšníkům světového fotbal, kteří ale své zuby otiskly do soupeřovy kůže s jiným záměrem. Ublížit mu. Nejznámějším „exemplářem“ je uruguayský recividista Luis Suárez.

Nejdříve bez trestu se jako hráč Ajaxu zahryzl do ramene Otmana Bakkala z Eidhovenu. Pak pokousal na ruce Branislava Ivanoviče z Chelsea. Znova skrytě, ovšem v tomto případě byl potrestán dodatečně flastrem na deset zápasu. Největší haló vyvolal na mistrovství světa v Brazílii, kdy v zápase Uruguay-Itálie otiskl svůj chrup do ramene Giorgia Chielliniho. Ani tentokrát rozhodčí prohřešek neregistroval, byť italský obránce zuřivě gestikuloval a ukazoval sudímu ránu. Suárez si nekopl do míče čtyři měsíce.

Uruguayský kanibal není sám. V utkání Golden Cupu mezi USA a Salvadorem amerického hráče Altidoreho kousl salvadorský agresor.

Pro kousnutí nemusíme chodit daleko. V předkole Ligy mistrů mezi Slovanem Bratislava a lucemburským Hesperange byl vyloučen za hryznutí Juraj Kucka. Var odhalil, že bývalý hráč Sparty či AC Milán kousl do boku Nega Ekofa.

Asi nejbrutálnější čin se stal v regionální francouzské lize. Derby mezi týmy Terville a Soetrich mělo dohru mimo stadion, kde se fotbalisté poprali. Fotbalisté obou znepřátelených táborů si to rozdali na parkovišti. Šarvátce dvou hráčů přihlížel ještě další hráč.

Ten se vydal oba kohouty udobřit. Jenže rozparáděný fotbalista Soetrichu ho kousl do přirození, což ho stálo deset stehů. Agresor si odnesl z disciplinárky stopku na pět let.

Související témata:
  Plzeň - Olomouc dnes 17 : 00
20240917T17 : 00:00+0200
Plzeň vs. Olomouc
Plzeň vs. Olomouc
Plzeň
Olomouc
  Ml. Boleslav - Slavia dnes 19 : 30
20240917T19 : 30:00+0200
Ml. Boleslav vs. Slavia
Ml. Boleslav vs. Slavia
Ml. Boleslav
Slavia
  Real Madrid - Stuttgart dnes 21 : 00
20240917T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Stuttgart
Real Madrid vs. Stuttgart
Real Madrid
Stuttgart
  AC Milán - Liverpool dnes 21 : 00
20240917T21 : 00:00+0200
AC Milán vs. Liverpool
AC Milán vs. Liverpool
AC Milán
Liverpool