Hlavní obsah

Koubek po losu: Jsme favorité, ale pozor. I Slavia měla s Kosovci problémy

Z pozice nasazeného celku bylo jednoznačné, že do druhého předkola Konferenční ligy půjdou s cílem postoupit. Fotbalisté Viktorie Plzeň nakonec z možného pětilístku outsiderů narazí na Dritu, druhý tým minulé sezony kosovské nejvyšší soutěže. Tu vyhrálo Ballkani, s nímž absolvovala pražská Slavia dva těsné souboje (3:2, 1:0) na podzim ve skupině KL. „Nezříkáme se role favorita, musíme se do ni pasovat,“ odmítal v rozhovoru pro klubový web mlžit zkušený kouč Miroslav Koubek, jenž převzal Viktorii před začátkem letní přípravy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Plzně Miroslav Koubek se nezříká role favorita v úvodním předkole Konferenční ligy.

Článek

Plzeň ale nehodlá mužstvo, o jehož existenci nemá většina tuzemských fotbalových příznivců ani ponětí, podcenit. Varovným prstem před případnou ležérností mohou být právě nedávné duely Slavie s Ballkani, dalším mužstvem z Kosova. Sešívaní sice houževnatého trpaslíka dvakrát porazili, ale pokaždé se na to pořádně nadřeli. „Drita je na podobné úrovni jako Ballkani, se kterým měla Slavia trable," uvědomuje si 71letý matador mezi ligovými kouči.

Pro hráče každopádně půjde, narozdíl od loňských soubojů s giganty v podobě Interu Milán, Barcelony či Bayernu, o velkou neznámou. „Moc o tom týmu ještě nevíme. Věřím, že nás trenéři dobře připraví," doufá záložník Adam Vlkanova. „Z toho, jak jsme se o tom bavili, bych řekl, že jsme spokojení. Ale samozřejmě skončili v lize druzí, takže nemůžeme nic podcenit," dodal Jan Kliment, hrdina pohárových předkol z předcházejícího ročníku.

Viktoriánům je dobře jasné, že po loňské účasti v základní skupině Ligy mistrů je čeká pohárově o poznání dietnější rok. K tomu, aby se vůbec dostali do hlavních bojů méně prestižní Konferenční ligy, musí zvládnout hned tři dvojutkání. Jakmile jednou selžou, brány Evropy se jim pro nadcházející sezonu nadobro zavřou. „Každý se chce dostat do základní skupiny, ale nejprve musíme zvládnout první krok," uvědomuje si Vlkanova, který se s trenérem Koubkem potkal již během angažmá v Hradci Králové.

Plzeňská cesta Evropou započne 27. července v domácí Doosan Aréně, sami hráči tak nabádají fanoušky k tomu, aby si i přes zpackané ligové jaro opět našli cestu na tribuny. „Doufám, že přijde stejně lidí, jako na předcházející předkola. Strašně by nám to pomohlo, výhoda domácího prostředí je vždy výrazná," pravil Kliment. „Minulou sezonu nás fanoušci podporovali, i když to nebylo dobré. Věřím, že přijde plný stadion a pomůže nám k postupu," uzavřel Vlkanova.

  Plzeň - Olomouc zítra 17 : 00
20240917T17 : 00:00+0200
Plzeň vs. Olomouc
Plzeň vs. Olomouc
Plzeň
Olomouc