Hlavní obsah

Kontroverzní přestup v Turecku s nechutným podtextem. Lidé vyhrožovali rodině a přáli smrt dítěti

Přestupové období je v plném proudu, nejtřaskavější přesun fotbalového léta je ale zřejmě na světě. Snad jen Turci by dokázali přesně vysvětlit, co v jejich domovině znamená přejít k úhlavnímu rivalovi. Navíc v Istanbulu. Teď to na vlastní kůži znovu pozná útočník Michy Batshuayi, který v minulé sezoně oblékal dres Fenerbahce a nově bude nastupovat za Galatasaray. Někteří fanoušci to nesou tak nelibě, že se uchýlili ke sprostým nadávkám směrem k rodině belgického forvarda, jenž má minulost i v Besiktasi.

Foto: Profimedia.cz

Útočník Michy Batshuayi mění Fenerbahce za Galatasaray.

Článek

Ve 30letech už Batshuayi neplatí za talentovaného ostrostřelce, jako tomu bylo před několika sezonami v dresu Chelsea nebo Dortmundu. Přesto v sezoně 2021/2022 vsítil za Besiktas 14 branek a za další dva ročníky ve Fenerbahce se celkem radoval čtyřiačtyřicetkrát. Jenže skončila mu smlouva a odhodlal se ke kroku, který část veřejnosti nepřijímá s pochopením.

„Chápu význam svého rozhodnutí a tohoto podpisu. Nezapomínám na to, kdo jsem, a odkud pocházím, ale také vím, kam jdu,“ napsal Batshuayi na sociálních sítích. Tvrdí, že primárně chtěl zůstat v Istanbulu. „Město má v mém srdci zvláštní místo. Od ledna jsem čekal na obnovení důvěry pro nadcházející sezonu,“ dodal.

Istanbul vidí jako ideální místo pro život. Kluby, v nichž působil, mu prý dodaly novou energii. A stejně tak turečtí fanoušci. Proto chtěl zůstat. „Přijal jsem novou výzvu. Rozhodl jsem se pro angažmá v Galatasarayi, čímž vyjadřuji svou náklonnost k Istanbulu i turecké Superlize,“ vysvětlil útočník s přezdívkou Batsman. Právě ve stylu populární komiksové postavy ho představil i nový zaměstnavatel.

Připomeňme ještě fenomenální bitvu o titul v uplynulé sezoně. Galatasaray posbíral neskutečných 102 bodů a Fenerbahce jen o tři méně. Následovala ohromná propast, Tranzonspor zakončil ročník na 67 bodech.

Jenže přesun má i velmi temné pozadí, které sahá za hranice fotbalu. Ještě před oficiálním potvrzením manželka Amely Maria na sociálních sítích přiznala, že prožívá těžké chvíle. „Ať se stydí ti, kteří vyhrožují naší rodině a přejí smrt mému dítěti jen kvůli fotbalu. Jaká hanba!!!“ čílila se. „Rasismus a vyhrožování smrtí? Bůh vás všechny vidí,“ vzkázala.

Rivalita mezi oběma kluby sídlícími v Istanbulu je jednou z nejtvrdších ve světovém fotbale. Fanoušci podpis komentují nelichotivými vzkazy nebo kolážemi belgického útočníka a bankovek. Batshuayi uzavřel v RAMS Parku tříletý kontrakt a průměrně si vydělá v přepočtu 75 milionů korun za sezonu. Stejnou částku rozdělenou do zmíněného období by měl dostat i v bonusech.

Zároveň je prvním zahraničním fotbalistou, který podepsal se všemi třemi největšími tureckými kluby.

Celý příběh některé lidi znovu vyprovokoval. „Neunavujte se tím, že mi pošlete 10 milionů zpráv, abyste mi řekli hromadu nesmyslů. Nebudu odpovídat. Vždycky na něj budu hrdá, ať půjde kamkoli. Nebudu mazat žádné předchozí fotky. Jsme hrdí na to, kde působil. Děkuji fanouškům Fenerbahce za jejich lásku a pochopení. Jak víte, všechno jednou končí. Jsem šťastná, že mohu být součástí nového dobrodružství v zemi, kterou mám tak ráda,“ sdílela Amely Maria.

Související témata:
Michy Batshuayi
  Španělsko - Německo dnes 18 : 00
20240705T18 : 00:00+0200
Španělsko vs. Německo
Španělsko vs. Německo
Španělsko
Německo
  Portugalsko - Francie dnes 21 : 00
20240705T21 : 00:00+0200
Portugalsko vs. Francie
Portugalsko vs. Francie
Portugalsko
Francie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.