Hlavní obsah

Kodaňskému čaroději v penaltách pomohl tahák. Podcenila Sparta situaci?

Když se jeho spoluhráči připravovali zahrávat jednotlivé penalty v závěrečném rozstřelu, vypadal jako žáček druhého stupně základní školy, jenž se v posledních chvílích před zákeřnou písemkou z matematiky snaží nahustit do hlavy co nejvíce informací. Brankář Kodaně Kamil Grabara si totiž přímo na hřiště přinesl papír s informacemi, kam exekutoři Sparty nejčastěji míří svými pokutovými kopy. A jeho strategie vyšla, neboť právě lapením pokusu Asgera Sörensena ve čtvrté sérii pomohl dánskému celku k vítězství a postupu do play-off o účast ve skupině Ligy mistrů.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Sparťanské sny o Lize mistrů skončily po pokutových kopech

Článek

Obrázky gólmanova taháku na sociální síti X zveřejnil uživatel Szczepan Janus, rychle se pak začaly šířit i do tuzemských internetových luhů a hájů. „Není těžké si domyslet, co Grabara před každou penaltou Sparty studoval. Ostatně, podívejte se sami," okomentoval Janus svůj příspěvek.

„Věděl jsem, kam budou soupeři kopat, takže jsem věřil v postup," hlásil do dánských médií 24letý Polák, jemuž příprava vyšla téměř na jedničku. Ve třetí sérii vystihl směr penalty Kaana Kairinena, a jen centimetry jej dělily od úspěšného zákroku. Následně chytře zůstal stát uprostřed proti pokusu Sörensena, jelikož jak vidno z jeho taháku, právě s tímto zakončením u stopera Letenských mohl počítat.

Zklamaný i pyšný Brian Priske. Bylo mi ctí být dnes na Letné, říká trenér SpartyVideo: Sport.cz

„Fotbal je dnes o detailech. Proč takový tahák neměl Vindahl? Není to podcenění?" vznesl palčivou otázku účet Mladá liga, zabývající se jinak převážně výkony talentů ve Fortuna lize. Někteří fanoušci mu ve vášnivé diskuzi dávají za pravdu, jiní jsou naopak toho názoru, že i jednička Sparty mezi třemi tyčemi byla zajisté připravená, ale Kodaň prostě penalty kopala lépe.

Brankář Sparty Peter Vindahl totiž také určitě absolvoval nějaký ten čas u videorozborů kodaňských střelců, přímo na place ale zdánlivě nic nestudoval. Určitě si musel všimnout i Grabarova taháku, jenže buď ho vůbec nenapadlo jej odpravit pryč ze hřiště, nebo tak neučinil z důvodu fair-play.

Některým se v této souvislosti možná vybaví australský gólman Andrew Redmayne, respektive jeho nedávné počínání. Ten v duelu proti Peru o účast na posledním mistrovství světa v Kataru zahodil lahev svého protějška, na níž se vyskytoval právě také jakýsi penaltový pomocníček, mimo jeho dosah. Výsledkem byl vítězný penaltový rozstřel a postup Australanů...

Postoupili jsme zaslouženě, je přesvědčený slovenský obránce Kodaně Denis VavroVideo: Sport.cz

  1 : 0 Olomouc - Dukla 1 : 0 přestávka Živě
20240922T15 : 30:00+0200
Olomouc vs. Dukla
Olomouc vs. Dukla
Olomouc
Dukla
  0 : 1 Č. Budějovice - Sparta 0 : 1 46. min Živě
20240922T15 : 30:00+0200
Č. Budějovice vs. Sparta
Č. Budějovice vs. Sparta
Č. Budějovice
Sparta
  2 : 2 Ml. Boleslav - Pardubice 2 : 2 dohráno
20240922T13 : 00:00+0200
Ml. Boleslav vs. Pardubice
Ml. Boleslav vs. Pardubice
Ml. Boleslav
Pardubice
  Liberec - Bohemians dnes 18 : 30
20240922T18 : 30:00+0200
Liberec vs. Bohemians
Liberec vs. Bohemians
Liberec
Bohemians