Hlavní obsah

Když budu hrát dobře, šance ve Spartě přijde, věří jablonecký Polidar

Z Jablonce mířil ještě na konci minulé sezony jinam, na Střelnici však Matěje Polidara udrželo nahrazení kouče Radoslava Látala trenérem Lubošem Kozlem. „Tohle asi není tajemstvím,“ přiznává 24letý záložník, který na severu hostuje už třetím rokem ze Sparty, kam by se jednou rád vrátil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Matěj Polidar z Jablonce během utkání Fortuna ligy.

Článek

Co vám nevyhovovalo v minulé sezoně pod koučem Látalem?

Nechci tady házet nějakou špínu. Myslím, že zkrátka celá sezona od nás nebyla dobrá, od celého Jablonce. Všichni jsme to cítili. Nikomu se nedařilo, nic nám nešlo. Do toho padly nějaké ty výroky, nebylo to dobré…

Na mysli máte kritiku trenéra Látala po dubnové prohře v Olomouci. Jak jste tehdy vzal jeho slova, že jste přišel ze Sparty a nepředvedl vůbec nic?

Vzal jsem je úplně v pohodě, nedělal jsem nějaké problémy. Bylo mi to nepříjemné, ale nijak jsem to neřešil a snažil se soustředit na sebe. Myslím, že jsem měl dobrou odpověď, když jsem ke konci sezony nějaká čísla měl. Doufám, že alespoň tím jsem ukázal, že to nebyla pravda.

Příliš vám neseděla ani pozice stopera. Řešil jste s novým trenérem Kozlem svou pozici?

Trenér se bavil s každým hráčem. Od každého ví, kde by se cítil nejlíp. Minulý rok jsem hrál v trojce nebo čtyřce vzadu. Ne že bych tam nechtěl hrát, ale řekl jsem, že mi to nevyhovuje, že chci hrát výš. V tomhle smyslu jsme se s panem Kozlem bavili. Doufám, že to bude dobré.

Myslíte, že vám trochu uškodila vaše univerzalita?

Těžko říct, možná ano. Byl jsem rád, že jsem hrál, ale stoper mi prostě nesednul.

Kozel o Polidarovi

„Jsem rád, že Matěj Polidar zůstal. Když jsem se dozvěděl, že půjdu do Jablonce, byl jsem s ním v kontaktu a jsem rád, že na to slyšel a že tady svou kariéru může posunout zase dál. Věřím, že týmu pomůže. Jedná se o hráče, který je rychlostní typ, navíc levák. Měl poměrně dost asistencí na gól. Takového hráče potřebujeme.“

Luboš Kozel, trenér Jablonce

V Jablonci už třetí sezonu jen hostujete. Opět nebudete moci hrát proti Spartě. Netoužíte už někde zakotvit jako kmenový hráč?

Před touto sezonou jsem to řešil a nějaký přestup jsme dohodli, což bych ovšem teď nechtěl vytahovat. Nakonec je z toho ještě hostování a uvidíme příští rok, jak to všechno bude. Asi není tajemstvím, že bych asi jako každý hráč rád zkusil zahraničí. Kdyby se něco naskytlo, bylo by to nejlepší. Jsem teď potřetí v Jablonci a udělám vše proto, aby byl úspěšný.

A je už sparťanská kapitola uzavřená, nebo si ještě děláte naději na návrat na Letnou?

Naděje samozřejmě umírá poslední. Je to sen zase hrát za Spartu. Upřímně, člověk nikdy neví, jak dobrou sezonu bude mít. Věřím tomu, že když budu hrát dobře a budu mít nějaká pořádná čísla, tak ta šance ještě přijde. A jestli ne, je to život a budu makat někde jinde.

Co ve vašem podání znamenají ona pořádná čísla, dáváte si pro následující sezonu nějaký cíl?

(usměje se) Dávám. Vždy chci být v týmu nejúspěšnější s čísly, ale je mi jedno, jestli to bude třeba osm plus sedm. Prostě tady chci být ten, kdo to tady potáhne. Deset plus deset je ideální. (usměje se)

Jak velkým nezvykem pro vás je, že v kabině už nebude po ukončení kariéry Tomáš Hübschman?

Pro mě to byl ze začátku šok, vůbec jsem to nečekal. Upřímně jsem si myslel, že Hübscha je nesmrtelnej a že tady přežije všechny. Chybí tady určitě hodně. V kabině, ale i na hřišti. Byl lídrem. I když ke konci nehrál, tak byl na lavičce cítit. Řekl si svoje. Pro Jablonec je to velká ztráta.

V Jablonci jste za dvě sezony hrál vždy o záchranu. Je velkou motivací vrátit Jablonec výš?

Přesně tak. Přitom první sezonu jme měli vynikající mužstvo. Hráli jsme fotbal, akorát jsme neměli výsledky. Minulou sezonu jsme podle mě měli taky tým, aby byl výš, než byl. Akorát to prostě nesedlo do koncepce, jak se tady hrálo, bylo to špatný. A teď vidím, že se to podle mě vrací k předminulé sezoně. Budeme se chtít prezentovat hezkým fotbalem, vyhrávat a být co nejvýš.

Mimochodem v Jablonci se po minulé sezoně dlouho čekalo, jak dopadne soud majitele klubu Miroslava Pelty. Cítíte z něj zase jeho obvyklé nadšení?

Cítím ho furt. (usměje se) Soud jsem nesledoval, ale nadšení pana Pelty bylo vždy furt stejné.