Hlavní obsah

Každá ruka se píská úplně jinak, štve Martince. Hra Plzně ho ve druhé půli zarazila

Šest minut před koncem se již jablonecký Jakub Martinec radoval ze vstřeleného gólu do plzeňské sítě. Už ho považoval za stavu 0:0 za téměř vítězný. Jásot byl však předčasný. Jeho zásah VAR kvůli hraní rukou odvolal. Jablonec tak remizoval s pohárovým účastníkem bez branek.

Sestřih utkání Jablonec–PlzeňVideo: LFA

Článek

Jak jste odvolaný gól ze svého pohledu viděl?

VAR to posoudil jako ruku, ale v ten moment bych absolutně neřekl, že by ten gól mohl být neuznaný. Říkal jsem si, že maximálně můžou řešit, jestli tam nebyl nějaký faul přede mnou. Ale absolutně jsem si nebyl vědom toho, že bych zahrál rukou. Prý mi to na ruku spadlo. Je to těžké pravidlo.

Považujete obecně jako hráč pravidlo o hraní rukou za matoucí?

Mě spíš mrzí, že každá ruka se píská úplně jinak. Že když se míč dotkne ruky v obranném vápnu, tak záleží, v jakém úhlu ruka je. A v útočném je to úplně jedno. Když to trefí obránce do ruky a má ji u těla, tak to penalta není. A když dáte gól, tak ne. Za mě by tyhle situace měly být uznávané, aby padalo více gólů. Neovlivním, když mám ruku u těla a spadne mi to na ni. Kdyby se to stejné stalo Plzni, tak asi taky budou naštvaní, ale to jsou prostě pravidla a my s tím nic neuděláme. Je to pro nás smůla, ale hlavy nevěšíme. Ten moment mě samozřejmě mrzí, ale takový je fotbal.

Jak je těžké se po takovém momentu a euforii po vstřeleného gólu dostat v hlavě zpátky do zápasu?

To je na tom to nejhorší, když si říkáte, že v 85. minutě zápas v podstatě rozhodnete. Věřil jsem už, že bychom ho dohráli do vítězného konce. Radujete se s fanoušky, jste rádi, že jste to zvládli, ale najednou rána. Rozhodčí gól odvolá a vy s tím nic nenaděláte. Bohužel.

Gól jste mohl vstřelit už v prvním poločase po samostatném průniku. Kolik chybělo?

To mě taky mrzí. V prvním poločase jsem vybojoval na půlce balon a najednou se mi to celé otevřelo. Kluci mi to krásně roztáhli a furt jsem čekal, že bych jim to mohl ve správný moment dát. Ale obránci stále couvali, tak jsem si říkal, že to ještě potáhnu a ještě počkám. A už jsem byl před vápnem a říkal jsem si, kdy jindy vystřelit. Zkusil jsem to, střela mi zrovna krásně sedla a bohužel to gólman chytil. Škoda, viděl jsem, jak to krásně letí, a fakt by to zapadlo do branky. Vytáhl to konečky prstů.

Překvapila vás v ten moment Plzeň, kolik vám dala prostoru?

Překvapila. Furt couvali, místo aby vystoupili. Čekal jsem na ten moment, kdy vystoupí, že spoluhráčům míč prostrčím. Už jsem byl před vápnem, chtěl jsem to ještě trochu potáhnout, ale pak na mě Vakho (Čanturišvili) zařval záda. Tak jsem si dal jeden dotek a řekl si, že zavřu oči a zkusím to nártem na zadní tyč.

Bod s Plzní berete?

Ano, ale je to škoda. První poločas jsme asi měli štěstí při inkasovaném gólu zase my, VAR nám pomohl, odhalil ofsajd. Za stavu 0:1 by to bylo o dost těžší. Pak měli ještě jednu brejkovou situaci, kterou Hany (Hanuš) chytil. Ale neřekl bych, že by si Plzeň vytvořila více šancí nebo nás nějak herně přehrávali. Hlavně ve druhé půli to z naší strany bylo o dost lepší. Soupeře jsme do gólových šancí nepouštěli. Ale musíme se spokojit s bodem. Plzeň je obrovsky silný tým. Bereme to s respektem.

Co jste zlepšili ve druhém poločase?

Mě spíš zarazila hra Plzně ve druhé půli. Byli jsme víc na balonu, přišlo mi, že jsme byli víc fyzicky připravení, že soupeř postupně pomalu odpadával. Pak samozřejmě prostřídávali, což jejich kvalitu zvedlo. A první půli mi přišlo, že se někteří z nás báli hrát, a druhou půli už to bylo něco jiného. Bylo tam více náběhů za obranu, zjednodušili jsme to trochu, ale na balonu jsme byli víc klidnější.