Hlavní obsah

Karabec mění Spartu za Německo. Bude to mít těžké, soudí legenda

Fotbalová Sparta pouští svůj klenot do světa. Zdroje Sport.cz potvrdily, že čerstvě jednadvacetiletý ofenzivní záložník Adam Karabec se z Letné přesune do německého Hamburku, hrajícího druhou nejvyšší soutěž. S největší pravděpodobností půjde o hostování s opcí na přestup. „Překvapilo mě to,“ řekl Sport.cz David Jarolím, který za Hamburk odehrál přes tři stovky soutěžních utkání.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Adam Karabec ze Sparty Praha během utkání v Mladé Boleslavi.

Článek

Jarolím zná prostředí v Karabcově novém působišti jako málokdo. V Hamburku kopal celkem devět let, ačkoliv tehdy ještě mezi německou elitou. Jenže druhá bundesliga je také řádná řehole.

„Ohromně náročná soutěž. Hrajete na vyprodaných stadionech, kvalita týmů i jednotlivců je ohromná. Hamburk má ambice postoupit, už je sedmou sezonu ve druhé lize,“ líčil bývalý reprezentant.

O možném stěhování Karabce psaly jako první Livesport Zprávy, podle zdrojů Sport.cz je dohoda v tuto chvíli velmi blízko. Ve Spartě platil talentovaný levák za drahokam, který se ale nepodařilo obrousit. V A-týmu nikdy nehrál první housle, během uplynulého ročníku v lize zapsal jen 890 minut (s bilancí 4+3), a proto možná vyhodnotil, že je čas na změnu prostředí.

Jak bude Karabcovi Hamburk sedět?

„Bude to mít těžké, musí ještě daleko víc bojovat. Upřímně přiznávám, že mě to překvapilo. Hamburk hledal náhradu za Lászla Benése, který odchází do Unionu Berlín. A čekal jsem, že přijde někdo zkušenější. Hlavně v záloze totiž právě zkušenosti chybí,“ domnívá se Jarolím.

„Karabec má kreativitu, dobrou levou nohu. Ale půjde do nového prostředí, začne od nuly. Nikdo ho nebude znát. To mu ale může i pomoci,“ přemítá legenda Hamburku.

Podobnou cestu jako Karabec zvolil před necelým rokem odchovanec Baníku Filip Kaloč. I on zamířil do druhé bundesligy, konkrétně Kaiserslauternu, kde bude pokračovat i nadále. „Vyzkoušel si to a prosadil se. Tyhle hostovačky mohou být ku prospěchu. Hamburk je o stupínek výš. Ale měl o něj zájem a pro každého hráče je to super volba,“ ví Jarolím.

Ve druhé bundeslize se Karabec kromě Kaloče potká i s dalším bývalým sparťanem Michalem Ševčíkem, který odešel na hostování s opcí do Norimberku. Za Schalke pak kope stoper Tomáš Kalas.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.