Hlavní obsah

Investice do zázemí a dat, vlastní marketing i dokument. Slavia chce přiblížit ženský tým mužům

Třikrát za sebou získaly titul i domácí pohár, v posledních dvou sezonách hrály základní skupinu Ligy mistryň. Postavení fotbalistek ve Slavii dál sílí. „Nechceme, aby byl ženský tým jen součástí licence, ale chceme udělat maximum pro to, aby měl podmínky srovnatelné s muži,“ vyhlásil předseda představenstva vršovického klubu Jaroslav Tvrdík.

Foto: SK Slavia Praha

Zleva záložnice Slavie Kateřina Svitková, brankářka Barbora Votíková, patronka Ivana Tykač, kapitánka Diana Bartovičová a obránkyně Gabriela Šlajsová

Článek

Udržení domácích pozic je jasným úkolem. Tvrdík během velké tiskové konference ženského týmu několikrát mrkl na nového trenéra sešívaných dam Jiřího Vágnera s tím, že si na titul půjdou on i další vsadit. „Je krásné tyhle pozice obhajovat,“ nebál se výzvy Vágner.

Tým zkvalitnil. Nejviditelnějšími posilami jsou brankářka Barbora Votíková, vracející se do Edenu z Tottenhamu, a záložnice Kateřina Svitková z Chelsea. Jejich příchody umocňují očekávání.

Ženský kolektiv se posouvá v prioritách klubu z Edenu výš. Má vlastní zázemí v Horních Měcholupech, pokračuje se v jeho zkvalitňování. „Čekají nás další investice jako vybudování regenerační linky, wellness, rozšíření posilovny, dobudování umělé trávy,“ vypočetl Tvrdík.

Svitková, která ze Slavie zamířila před čtyřmi lety do Anglie a nyní se vrací, je nadšená. „Slavia se neskutečně posunula, Když jsem odcházela, nedostávaly jsme ani jídlo, neměly jsme maséra, čekaly jsme, až se uvolní hřiště, a trénovaly večer po práci nebo škole. Teď máme vlastní posilovnu, hřiště, jídelnu, rozšířený realizační tým. Jsou to velké kroky dopředu, ani některé týmy v Anglii to takhle nemají,“ vylíčila uznale Svitková.

Zázemí pro přípravu a vlastní kabina je jasný základ, týmu se ale dostává péče i v dalších oblastech. Třeba v propagaci. Vznikne marketingový úsek zaměřený na ženský tým, který bude Svitkovou a spol. zapojovat do všeho možného.

„S (režisérem) Davidem Ondříčkem připravujeme unikátní dokument o tom, co se děje v zákulisí, jak děvčata žijí, jaké řeší problémy. Bude to obdoba Totální sezony,“ doplnil Tvrdík s odkazem na dokument ze světa slávistického mužského áčka.

Při analyzování výkonů či hledání posil budou využívána data, věnovat se ženám bude i skautingové oddělení. Přibývají partneři i finance. Domácí zápasy bude doprovázet program a fanzóny. „Budeme se snažit lákat na zážitek a pracovat na tom, aby byla podobná atmosféra jako na zápasech mužů,“ uvedl Tvrdík.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík a podnikatelka a nová patronka ženského slávistického týmu Ivana Tykač

Některá velká utkání se tak budou hrát na hlavním stadionu v Edenu, kam na jaře přišla na derby se Spartou i dosud nejvyšší návštěva: 6216 diváků.

Na Slavii sní o tom, že arénu vyprodají i na zápas žen. „Cíl takový máme. Velká návštěva hráčky žene, pak se jim hraje skvěle. Budeme o to usilovat, ale ne vyhlašovat. Věřím, že návštěva dramaticky poroste. Kdy, když ne teď, když přišly skvělé hráčky?“ přemítal Tvrdík nad úvahou dostat do Edenu přes devatenáct tisíc fanoušků.

Tréninky s kluky fotbalistkám pomáhají ve vývoji. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Co Evropa? Cílem je postup do hlavní fáze Ligy mistrů. Slávistky čeká 2. předkolo, po jeho zdolání už následuje skupina. „UEFA lépe financuje ženský fotbal, je její prioritou. Všechny velkokluby dnes do ženských týmů investují. Konkurence sílí, ale chceme, aby byl tým úspěšný v Evropě,“ řekl Tvrdík.

„Na sezonu se moc těším. Chtěli bychom na navázat na minulé roky, je to velká výzva. Chceme ukázat velké věci. Těším se, až vyběhneme před spoustou fanoušků, snad někdy i v Edenu,“ přála si Svitková. Těší se i Ivana Tykač, nová patronka ženského fotbalu a manželka majitele Slavie Pavla Tykače.

  1 : 3 AC Milán - Liverpool 1 : 3 dohráno
20240917T21 : 00:00+0200
AC Milán vs. Liverpool
AC Milán vs. Liverpool
AC Milán
Liverpool
  3 : 1 Real Madrid - Stuttgart 3 : 1 dohráno
20240917T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Stuttgart
Real Madrid vs. Stuttgart
Real Madrid
Stuttgart
  0 : 2 Ml. Boleslav - Slavia 0 : 2 dohráno
20240917T19 : 30:00+0200
Ml. Boleslav vs. Slavia
Ml. Boleslav vs. Slavia
Ml. Boleslav
Slavia
  2 : 1 Plzeň - Olomouc 2 : 1 dohráno
20240917T17 : 00:00+0200
Plzeň vs. Olomouc
Plzeň vs. Olomouc
Plzeň
Olomouc
  Sparta - Salcburk dnes 18 : 45
20240918T18 : 45:00+0200
Sparta vs. Salcburk
Sparta vs. Salcburk
Sparta
Salcburk
  PSG - Girona dnes 21 : 00
20240918T21 : 00:00+0200
PSG vs. Girona
PSG vs. Girona
PSG
Girona