Hlavní obsah

Hrůzný zážitek mladého sudího v pražském fotbale: Nadávky, napadení a předčasný konec

Aktualizováno

V zápasech nižších soutěží to rozhodčí mívají velmi často složitější než jejich kolegové výše. To je dobře známý fakt. Na toto tvrzení může nyní dát razítko teprve osmnáctiletý pražský sudí, kterého předminulou sobotu v zápase mezi béčky Sokola Bílé Hory a Březiněvsi napadl po vyloučení jeden z hráčů. K celému incidentu se už vyjádřila i disciplinární komise, ta udělila hráči nevysokou pokutu a zákaz činnosti do konce ledna.

Foto: Natacha Pisarenko, ČTK/AP

Ilustrační snímek.

Článek

Zápas prvního kola pražské 3. třídy mezi TJ Sokol Bílá Hora B a Březiněvsí B se nakonec ani nedohrál. Jeden z hráčů hostujícího celku dokázal sice vsítit hattrick, ale to bohužel není to, co si všichni přítomní ze zápasu budou pamatovat nejdéle. Tím je bohužel exces téměř čtyřicetiletého barda Březiněvsi Petra Nepraše.

Jak stojí v zápise, Nepraš dostal druhou žlutou a následně červenou kartu za zmaření slibně rozvíjející se akce, své vyloučení však hráč hostů neunesl. Nejprve počastoval hlavního rozhodčího nadávkou: „To si děláš prd*l, ty čů*áku.“ Ani to ale nebylo hráči hostů dost a rozhodl se fyzicky napadnout rozhodčího. „Následovalo fyzické napadení HR (hlavního rozhodčího) tímto hráčem uchopením za náprsní kapsu a otřásáním HR a následným utrhnutím této kapsy, maximální intenzita. Utkání bylo ihned ukončeno z důvodu fyzického napadení, tedy inzultace v 89. minutě,“ je uvedeno v zápise o utkání.

Nutno podotknout, že sudímu je 18 let a je o tolik let mladší, že by mohl být klidně synem vyloučeného. Z celého incidentu byl pochopitelně rozrušen. Verdikt disciplinární komise? Ta hráči udělila pokutu ve výši 10 000 Kč a stopku do 31.1.2024, což reálně znamená stopku do konce podzimu, protože nižší soutěže se rozjíždí až v pozdějších měsících.

Forma a výše trestu jsou problematické i z hlediska toho, že český fotbalový národ dlouhodobě žehrá na nízký počet rozhodčích, hlavně co se právě těch amatérských týká.

Související témata: