Hlavní obsah

Hrál na narvaných stadionech v Anglii, teď je manažerem sportovců pro Red Bull

Jeho cesta se dá označit jakkoliv, jen ne za tuctovou. Nyní třicetiletý Tomáš Egert se před necelými sedmi lety sbalil a český fotbalový rybníček vyměnil za studium sportovního managementu v Anglii, kde si zahrál druhou a čtvrtou nejvyšší soutěž. Po dokončení školy pokračoval v profesionální kariéře, a když zdraví řeklo stop, vydal se do pracovního života. A teď? Pracuje v kolosu jménem Red Bull, který zaštiťoval prvního soupeře pražské Sparty v Lize mistrů.

Foto: Archiv Tomáše Egerta

Tomáš Egert (vlevo) v dresu anglického Oldhamu

Článek

Egertův příběh v době, kdy do Anglie odcházel, značně rozčeřil mediální vody. Tehdy měl, ještě coby stoper na plný úvazek, na kontě přes třicet druholigových startů a jeden zápas za Liberec v nejvyšší soutěži. I tak se ale rozhodl vydat na univerzitu do Derby, což je krok, o kterém uvažuje jen zlomek českých sportovců na dané úrovni.

„Hodnotím to jako jedno z nejlepších rozhodnutí ve svém životě. Pokud má někdo příležitost vyzkoušet něco podobného, určitě bych to doporučil. Zkušenost mi přinesla hodně v obou směrech – sportovně i osobně,“ vzpomíná Egert.

Foto: Archiv Tomáše Egerta

Tomáš Egert při rozcvičce na stadionu Birmingham City

V Anglii se soustředil na studium a vyhlížel angažmá. Věřil, že se přes univerzitní ligu dostane do anglického profifotbalu. Po zájmu Lincolnu a Doncasteru podepsal s klubem Burton Albion, za nějž naskočil ve zbytku sezóny 2017/18 do tří utkání. Ve druhé anglické lize, která plní stadiony a je všeobecně považována za nejtěžší ze všech druhých nejvyšších soutěží světa. A na veřejnosti jeho sportovní cesta rezonovala. „Nejvíce mě potěšilo, že se ozvalo spousta mladých sportovců, kteří v mém příběhu našli inspiraci. Dodnes se mi občas někdo ozve na sociálních sítích s poděkováním,“ líčí Egert.

Poté jej přibrzdilo přetržení zkříženého vazu v koleni, odvěký strašák fotbalistů. Přesto se dokázal vrátit a další sezónu oblékal dres anglického Oldhamu Athletic, tehdy působícího ve čtvrté lize. Tedy také profesionální soutěži v rámci EFL. Po dokončení studia a návratu domů kvůli covidové situaci pokračoval v profifotbale, ve slovenské Senici ale pohádka skončila.

„V zápase s Trnavou jsem si podruhé přetrhl zkřížený vaz ve stejném koleni a musel podstoupit operaci. Na pokračování v profesionální kariéře, kdy musíte každý den fungovat v plné intenzitě, už to bohužel nebylo. Upřímně šlo asi o nejtěžší rozhodnutí v životě, které bohužel čeká každého sportovce. Tedy kromě Jardy Jágra a Milana Petržely,“ směje se Egert.

Poté se naplno vrhnul do pracovního kolotoče, když začal působit v marketingové společnosti STES, která je reprezentačním oddělením FAČR. Tam během prvního roku pracoval i na organizaci finále UEFA Konferenční ligy. ‚V té době jsem dokončil velký projekt UEFA finále Konferenční ligy. Pak jsem pocítil, že je čas na novou výzvu a posun v kariéře,“ vzpomíná. Začátkem letošního roku „přestoupil“ do Red Bullu na pozici „Athletes marketing manager“, neboli marketingového manažera sportovců.

Foto: Archiv Tomáše Egerta

Tomáš Egert (úplně vpravo) na akci Red Bull Showrun

Získat práci nebylo jednoduché. „Proběhlo několik kol, case study v angličtině a pohovory přímo s centrálou v Rakousku. Pozadí profesionálního sportovce v kombinaci se studiem v Anglii a zkušenostmi ze sportovního marketingu byl zřejmě dobrý fit. Přiznám se, že do jiné firmy mimo fotbal, než je Red Bull, bych nešel. O to víc mě těší, že to dopadlo, jak jsem si přál.“

Jak přesně je tedy Egert v současnosti vytížen?

„Jsem součástí marketingového týmu Red Bullu, jehož důležitým pilířem jsou právě sportovci. Moje práce je velmi komplexní, od skautingu mladých sportovců, sportovní development, po tvorbu a realizaci marketingových aktivit okolo našich brandovaných sportovců. Každý z nich má své individuální potřeby, na které se zaměřujeme. Naší prioritou je vždy vytvářet podmínky, které jim umožní co nejlepší výkon a zároveň posilují jejich spojení se značkou,“ popisuje.

Přesun ze světa profifotbalu, jehož se mnozí obávají, zvládl Egert na jedničku. Navrch přidal výjimečnou zkušenost z doby studia v Anglii v kombinaci se stážemi z Derby County FC. A teď je zaměstnancem jedné z nejznámějších společností vůbec. „Jsem rád, že mohu stále těžit ze zkušeností z kariéry. Jsem vděčný za sportovní cestu, kterou jsem si prošel. Splnil jsem si sen v Anglii, hrál na zaplněných stadionech v rámci Championshipu a anglických pohárů, zahrál si ligu v ČR i na Slovensku. Největší hodnotu pro mě však mají zážitky. Historky z kabin, přátelství s lidmi ze sportovního světa a životní zkušenosti vám už nikdo nevezme,“ uzavřel Egert, který se fotbalu věnuje už jen v dresu Real Top Praha a jinak sportovně propadl fenoménu zvanému padel.

Související témata:
Tomáš Egert