Hlavní obsah

Haška bych podržel. Je třeba zůstat pozitivní, myslí si Koller

Česká fotbalová reprezentace se trápí. Nejen ta seniorská, ale i Lvíčata se nevyhnula pořádné kritice za svůj výkon na hřišti v Dánsku, kde schytala pětigólový příděl. Bývalý reprezentační útočník Jan Koller však nabádá ke klidu. „Je třeba dát prostor realizačnímu týmu i hráčům na práci a být více pozitivní,“ říká v rozhovoru pro Sport.cz.

Jan Koller by reprezentačního trenéra neměnil. Dal by tomu čas Video: Sport.cz

Článek

Česká fotbalová reprezentace po propadáku s Gruzií dokázala vyhrát s Ukrajinou. Blýská se podle vás na trochu lepší časy?

Jestli to je blýskání na lepší časy, to nevím, ale přál bych si to. Je složitá doba. Všichni jsou pod obrovským tlakem. Hlavní je, že se vyhrálo, to bych bral jako dílčí úspěch a byl za něj rád. Nemůžeme v téhle době však čekat, že budeme každého válcovat. Je třeba nechat prostor realizačnímu týmu i hráčům na práci a být více pozitivní. Musí tomu ale přidat i kluci na hřišti.

Zmiňujete důvěru v realizační tým. Podle vás by měl trenér Hašek se svým týmem setrvat?

Ano, nejsem zastánce unáhlených změn na lavičce. Není to jenom o něm totiž. Je třeba si přiznat, jaké máme možnosti v kádru. Dal bych tomu všemu čas a nechal je u reprezentace celý cyklus, pak si to můžeme vyhodnotit a názor změnit.

Proti Ukrajině naskočil do zápasu Patrik Schick až z lavičky, naopak zazářil Pavel Šulc. Řešil byste situaci v ofenzivě stejně?

Podle mě to bylo správné rozhodnutí. Měli by hrát kluci, kteří pravidelně nastupují v klubech. Patrik byl zraněný a v Leverkusenu moc nenastupuje, což je na něm znát. Já jsem hrozně rád za kluky, jako je Pavel Šulc. Znám ho už z mládežnických kategorií, kde jsem dělal ambasadora. Už tam bylo na něm vidět, že je to lídr a má před sebou skvělou budoucnost. Teď to dokázal, čímž se potvrdilo, že by měli nastupovat hráči ve formě se správným sebevědomím.

Po posledním utkání reprezentace se řešila převaha ukrajinských fanoušků v hledišti. Co vy jste na to říkal?

Už když Ukrajina hrála na Letné s Albánií, měla obrovskou podporu. Dalo se to tedy očekávat. Naše reprezentace je v situaci, kdy za ní lidi nejdou. To je realita a načasování tohohle zápasu nebylo správné. Především proti Ukrajině, která u nás má velkou základnu fanoušků.

Výbuch zažila i Lvíčata, která v Dánsku prohrála propastným výsledkem 0:5. Je to systémová chyba, že se nám tolik nedaří?

Viděl jsem to do 60. minuty s tím Dánskem. V určitých fázích to nevypadalo tak špatně. O systému se bavíme dlouho, ale s tím teď nic neuděláme. Je třeba pracovat s tím, co máme, a dělat výsledky. Atmosféra se pak automaticky zlepší. Máme nedostatky, to je pravda, ale jak z toho ven, to nevím.

Je rozdíl mezi námi a například Dánskem natolik propastný, abychom prohrávali 0:5?

V minulosti v 21 nebo mladších kategoriích jsme týmy ze světové špičky poráželi. Nedělal bych z toho vědu, že jsme s nimi takhle prohráli. Cyklus se nám nedaří, ale v minulosti jsme se dostali na závěrečný turnaj mistrovství Evropy. Schází se to, že jsme nemožní všude, ale já jsem pozitivní. Věřím, že nemáme tak špatné hráče, abychom s nimi prohrávali 0:5.

Čeká vás práce při pohárech, kdy většinou navštěvujete studia. Co říkáte na nový formát evropských pohárů?

Prvně bych řekl, že zaplaťpánbůh za kluby, které nám dělají radost. Na druhou stranu si je třeba přiznat, že je to dost zásluhou cizinců. Především Sparta zažívá dobré období. Chystám se do studia na zápas se Salzburgem, tak uvidíme. Co se týče nového formátu, musím říct, že se mi líbí. Je nakloněn slabším státům. Kluby si zahrají proti atraktivním soupeřům. Věřím, že zanecháme v Evropě dobrou stopu a neuděláme ostudu. Snad se vylepší i koeficient.

Trochu jste se vyhnul tipování. Komu nejvíce věříte?

(usměje se) Bude to strašně složité. Věřím, že Plzeň i Slavia by mohly postoupit. Sparta to bude mít hodně těžké. Uvidíme Boleslav, která nemá takové zkušenosti a kvalitní kádr. Je ale schopna se probojovat do další fáze.

Potkali jsme se na Základní škole Ohradní, kde představujete jako ambasador učebnici češtiny pro žáky základních škol. Jak na tom v dětství byl Honza Koller s českým jazykem?

Mě bavil, ale kdybych měl po ruce tuhle knihu (ukazuje na učebnici), bavil by mě ještě víc. Je to se zaměřením na sport, který je mým celoživotním údělem. Na češtinu ale vzpomínám rád. Mě u nás na vesnici bavilo chodit do školy.

Jan Koller v učebnici češtiny. Co se na příbězích sportovců můžou děti naučit? Video: Sport.cz

Co vám dělalo potíže?

Nejtěžší pro mě byly diktáty. Jinak jsem měl z češtiny však dobrý známky. (směje se)

Věříte, že by mohlo pomoct propojení školního prostředí se sportem?

Určitě. Hlavně pro sportovně zaměřené děti to je dobré, mohlo by je učení více bavit. Počtou si o sportu a zároveň se něco naučí.

Byť to pár let už je, co jste ukončil kariéru, děti z vás byly nadšené a přivítaly vás obřím pokřikem. Jak jste si to užíval?

(rozesměje se) Připadal jsem si jako na stadionu Borussie Dortmund. Byla tady skvělá atmosféra a děti to očividně bavilo.

  3 : 1 Real Madrid - Stuttgart 3 : 1 95. min Živě
20240917T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Stuttgart
Real Madrid vs. Stuttgart
Real Madrid
Stuttgart
  1 : 3 AC Milán - Liverpool 1 : 3 94. min Živě
20240917T21 : 00:00+0200
AC Milán vs. Liverpool
AC Milán vs. Liverpool
AC Milán
Liverpool
  0 : 2 Ml. Boleslav - Slavia 0 : 2 dohráno
20240917T19 : 30:00+0200
Ml. Boleslav vs. Slavia
Ml. Boleslav vs. Slavia
Ml. Boleslav
Slavia
  2 : 1 Plzeň - Olomouc 2 : 1 dohráno
20240917T17 : 00:00+0200
Plzeň vs. Olomouc
Plzeň vs. Olomouc
Plzeň
Olomouc
  Sparta - Salcburk zítra 18 : 45
20240918T18 : 45:00+0200
Sparta vs. Salcburk
Sparta vs. Salcburk
Sparta
Salcburk