Hlavní obsah

Guardiola zničil fotbal, tvrdí legenda

Vyhrál, co se dalo. Momentálně vede jeden z nejnabitějších týmů světa. Kouč Manchesteru City Pep Guardiola je ve své profesi bezesporu fenoménem. Jenže když dva dělají totéž, jen zřídka to bývá totéž. Čehož si všiml i někdejší brankář Premier League Tim Howard. „Guardiola zničil fotbal,“ prohlásila 45letá legenda americké kopané.

Foto: Lee Smith, Reuters

Trenér Manchesteru City Pep Guardiola

Článek

K poměrně silnému tvrzení ho zčásti vede láska k vlastní zemi, respektive jejímu fotbalovému výběru. Reprezentace USA v létě hostila kontinentální šampionát, jenže totálně vyhořela. Na úvod sice zdolala Bolívii, porážky s Panamou a Uruguayí ale znamenaly, že turnaj pro Američany skončil prakticky dříve, než vůbec stihl začít.

Kouč nároďáku Gregg Behalter dostal záhy padáka. Howard má za to, že doplatil na slepé následování Guardiolových principů.

„Guardiola zničil fotbal. Kvůli němu mají všichni za to, že mohou hrát otevřený, ofenzivní fotbal, založený na kombinaci. Behalter si to myslel, zkoušel ho napodobit. Jenže ve světě tohle zvládne jen pár týmů. Když jsem hrál za reprezentaci já, byli jsme prostě partou drsňáků, která chtěla vyhrávat,“ řekl bývalý gólman.

Howard má ale za to, že mužstvo USA může vyhlížet zářnou budoucnost, jelikož mu nově šéfuje bývalý kouč Tottenhamu Mauricio Pochettino. „Hlavní bude, aby se nechytl do pasti tiki-taka. Když se mu s Tottenhamem dařilo, sázel na kvalitní defenzivu. Pokud začne takto od píky i v reprezentaci, mohlo by to fungovat,“ přemítá Howard.

Zdali se Pochettino bude řídit jeho radami, nastíní už říjen. Fotbalisty USA čekají dva přípravné duely. Nejprve budou moci oplatit Panamě bolestivou porážku z letního turnaje, následně vyzvou Mexiko.

Související témata: