Hlavní obsah

Gól, který nikdo nečekal. Možný soupeř Čechů si vstřelil výstavní vlastňák

Tenhle gól si bude finský obránce Dario Naamo pamatovat do smrti. Krátce po začátku kvalifikačního utkání na Euro do 21 let proti Černé Hoře se ukopl tak nešťastně, že z toho byl výstavní vlastňák. Navíc v tu chvíli znamenal velkou komplikaci v boji o postup. Finové ale nakonec zvládli duel otočit a proklouzli do baráže, kde mohou narazit na česká Lvíčata.

Foto: Profimedia.cz, ČTK

Obránce Finska Dario Naamo (vpravo) musel koukat, jak hráči Černé Hory oslavují jeho kuriózní vlastní gól.

Článek

Situace byla před posledními úterními duely kvalifikační skupiny jasná. Vedoucí Rumuni měli 19 bodů a hráli s druhými Švýcary, kteří jich měli 18. A třetí Finové byli na sedmnácti, přičemž hostili předposlední Černou Horu. Seveřané tak věděli, že pokud vyhrají, mají jistotu minimálně baráže.

Zápas však dostal v 5. minutě nečekanou zápletku. Krajní obránce Naamo chtěl patrně přenést hru od levé lajny na druhou stranu, jenže na viditelně podmáčeném trávníku kop vůbec nezvládl. Devatenáctiletý fotbalista rakouského St. Pöltenu trefil míč tak smolně, že ho poslal přímo na vlastní bránu.

Vzduchem a pro gólmana Lucase Bergströma naprosto nechytatelně. I když stál brankář patřící Chelsea v malém vápně, balon zapadl přesně za něj. Finové byli najednou v problémech.

„Byl to opravdu smolný začátek, ale ostatní kluci se okamžitě vydali Daria povzbudit. To něco vypovídá o našem týmovém duchu. Takové momenty se prostě stávají. Těší mě, že jsme nezačali panikařit a hráli pořád to své,“ řekl po zápase trenér Mika Lehkosuo, který všechno kvůli červené kartě z předešlého duelu se Švýcarskem sledoval jen z tribuny.

Finové se z vlastňáku vzpamatovali rychle. Hned v 10. minutě srovnal záložník Naatan Skytta. Stejný hráč pak v 71. minutě skóre otočil, a i když se domácí dostávali místy pod tlak, vedení už udrželi.

Jelikož v souběžně hraném a bláznivém duelu zvítězili Rumuni 3:1 a ovládli díky tomu skupinu, na Finy zbyla baráž. „V kvalifikaci jsme neukázali naši nejlepší útočnou hru, ale obecně byly výkony dobré. Proti Černé Hoře jsme věděli, že musíme, což bylo psychicky náročné. Kluci ukázali velkou odolnost,“ dodal Lehkosuo.

Je možné, že Finové budou o účast na šampionátu, který v příštím roce hostí Slovensko, soupeřit s českým výběrem. Lvíčata skončila ve skupině rovněž druhá a budou netrpělivě vyhlížet čtvrteční los (12:00). V baráži jsou ještě fotbalisté Belgie, Chorvatska, Norska a Gruzie.

Týmy nejsou rozděleny na nasazené a nenasazené, jednoduše se vylosují tři dvojice a vítězové se dostanou na Euro. Hrát se bude 11. a 19. listopadu.