Hlavní obsah

GLOSA: Nesmyslné modré karty. Fotbal zachránit nepotřebuje

Britské přísloví praví: Co není nutné měnit, je nutné neměnit. Těžko soudit, zda se ho držet ve všech aspektech života. Minimálně u zavedení modrých karet do fotbalu, které je horkým tématem posledních dnů, bychom se ale starou ostrovní moudrostí řídit mohli. Nebo spíše měli.

Foto: S využitím Reuters

Budou mít rozhodčí k dispozici modré karty?

Článek

Tvůrci fotbalových pravidel přišli s novotou, která by měla trestat taktické fauly či protesty. Modrá karta by byla jakousi horší žlutou kartou, k níž se připočte desetiminutový trest pro provinilce.

Na papíře to zní skvěle, ne? Hráči budou respektovat verdikty sudích a namísto toho, aby zatažením za dres zhatili rozvíjející se akci soupeře, by se zapeklité situace snažili řešit čistě. Jinak by je stihl krutý trest. A alespoň ubude momentů, kdy si fanoušci přemítají: „Tohle bylo na červenou málo a na žlutou moc, tak co teď?“.

Jak víme ze zavedení videa, debaty nevymizí. Šedá zóna se rozšíří. A vyvstanou otázky, ve světě kopané dosud nevídané. „Jak to, že soupeř za podobný zákrok dostal žlutou, a my modrou?“„Jenom modrá? Tohle byl přece faul na červenou!“

„Modrá karta za protesty? Vždyť jsem se čertil kvůli penaltě, která byla nanejvýš sporná! A teď ještě k tomu jdeme do desetiminutového oslabení…“

Vsaďte se, že přesně tohle by po modré revoluci zaznívalo.

Na druhou stranu, řadu sportů již zachránily pravidlové změny, proti nimž se řada staromilců bouřila. Ať už se jednalo o zavedení tiebreaku v tenise, které ukončilo nudné, několikahodinové bitvy. Či oživení biatlonu závody s hromadným startem, daleko atraktivnější podívanou pro běžného diváka.

Potřebuje ale fotbal zachránit?

Vždyť jde o bezkonkurenčně nejpopulárnější sport na světě. Sledovanost neustále roste, což dokazují i finále mistrovství světa. To poslední vidělo 1,5 miliardy lidí. Podobná cifra ve světě sportu nemá obdoby.

Lidé zbožňují fotbal, protože je jednoduchý, Školou nepolíbené děti i profesoři věhlasných univerzit jeho pravidla a základní principy pochopí za pár minut.

Proč dělat tak nádhernou hru složitější? Pro eliminaci protestů či taktických faulů by stačilo jediné. Trestat je rovnou žlutými kartami. Bez předchozích ústních varování.

Modrý paskvil oproti tomu přinese více škody než užitku. Obzvláště v systému, kde se nehraje na čistý čas.

„Zničí to hru. Co bude tým s deseti hráči dělat? Deset minut zdržovat,“ trefně poznamenal kouč Tottenhamu Ange Postecoglou. „Myslím, že bychom měli zachovat fotbal co nejjednodušší,“ doplnil ho liverpoolský trenér Jürgen Klopp.

Podepisuji. V plném rozsahu a klidně krví. Proč zachraňovat něco a někde, kde to není potřeba?

Související témata:
  2 : 3 Teplice - Ostrava 2 : 3 dohráno
20240921T16 : 00:00+0200
Teplice vs. Ostrava
Teplice vs. Ostrava
Teplice
Ostrava
  1 : 0 Karviná - Jablonec 1 : 0 dohráno
20240921T16 : 00:00+0200
Karviná vs. Jablonec
Karviná vs. Jablonec
Karviná
Jablonec
  3 : 0 Hradec Králové - Slovácko 3 : 0 dohráno
20240921T13 : 30:00+0200
Hradec Králové vs. Slovácko
Hradec Králové vs. Slovácko
Hradec Králové
Slovácko
  Slavia - Plzeň dnes 19 : 00
20240921T19 : 00:00+0200
Slavia vs. Plzeň
Slavia vs. Plzeň
Slavia
Plzeň
  Ml. Boleslav - Pardubice zítra 13 : 00
20240922T13 : 00:00+0200
Ml. Boleslav vs. Pardubice
Ml. Boleslav vs. Pardubice
Ml. Boleslav
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články