Hlavní obsah

Frýdek na prodej, Rabušic šéfem zaplněné kabiny. Kádr musíme korigovat, přiznává Gebre Selassie

Před rozjezdem sezony oznámil fotbalový Liberec další změny v kádru. Šéfovat přelidněné kabině bude dál jako kapitán Michael Rabušic, s nímž Slovan prodloužil smlouvu. Na prodej je však jeden z klíčových hráčů předchozích sezon Christian Frýdek. „Nemůžeme mu zaručit, že by stabilně hrál,“ oznámil sportovní ředitel Slovanu Theo Gebre Selassie.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Sportovní ředitel FC Slovan Liberec Theodor Gebre Selassie na tiskové konferenci před začátkem nové sezony první ligy

Článek

Pod Ještědem oblíbený útočník Michael Rabušic může stále snít o vstupu do Klubu legend, k němuž mu chybí přesně deset startů v nejvyšší soutěži. 34letý útočník s Libercem totiž prodloužil smlouvu o další sezonu.

„Jsem rád, že jsme se nakonec domluvili. Po konci sezony jsem byl připravený i na variantu, že skončím, ale cítil jsem ještě motivaci. Chtěl jsem však být platný i na hřišti, nejen v kabině jako prodloužená ruka. Proto jsem nechtěl dělat závěry dopředu, ale nejprve odjet naplno přípravu, jestli ji zvládnu,“ vysvětlil mistr ligy s Libercem z roku 2012.

„Vnímáme to jako velmi důležitý krok, aby v tomto mladém a teď nově poskládaném týmu byl někdo, kdo má ke klubu vztah a velké zkušenosti. Věříme, že Rambo v tomhle sehraje důležitou roli, ať na hřišti, nebo potom v kabině, či jako prodloužená ruka trenéra,“ připustil sportovní ředitel Slovanu Theo Gebre Selassie.

Změny v kádru Liberce

Příchody

Michal Hlavatý přestup z Pardubic

Marek Icha přestup ze Slavie

Josef Koželuh přestup z Plzně

Qëndrim Zyba přestup z Ballkani

Aziz Kayondo přestup z Leganés

Santiago Eneme přestup z Vyškova

Patrik Dulay přestup ze Zlatých Moravců

Benjamin Nyarko přestup z SV Lafnitz

Martin Rýzek přestup ze Spartaku Trnava

Dominik Plechatý přestup ze Sparty

Adam Ševínský hostování ze Sparty

Denis Halinský hostování ze Slavie

Odchody

Michal Fukala konec smlouvy

Daniel Tetour konec smlouvy

Mohamed Doumbia konec smlouvy

Jan Žambůrek konec hostování

Matěj Chaluš konec hostování

Filip Prebsl konec hostování

Filip Horský konec hostování

Milan Lexa hostování ve Varnsdorfu

Jakub Hudák hostování ve Varnsdorfu

Tomáš Polyák hostování v Pardubicích

Opustit Severočechy by však mohl po třech letech kreativní záložník Christian Frýdek. Na jaře sice kvůli zranění nehrál, ale předtím patřil ke klíčovým hráčům party okolo předchozího kouče Luboše Kozla. Pokud by na něj současný majitel Liberce Ondřej Kania dostal nabídku, Frýdek by pravděpodobně dostal zelenou.

„Konkurence se zvětšila natolik, že mu nemůžeme zaručit, že bude stabilně hrát. Zaručeno to tedy neměl ani minulé roky, ale ta šance byla větší než nyní, přičemž hráč jeho kvalit chce logicky hrát co nejvíce. Zkoušeli jsme nabídnutí smlouvy, zatím jsme se nedohodli a jsme v takovém bodu, že jsme otevření jeho odchodu, když by na něj nějaká nabídka byla. Ale zároveň se nebráníme ani tomu, aby tady zůstal,“ poznamenal Gebre Selassie.

Slovan již poslal na hostování do Pardubic Tomáše Polyáka a Nicolas Penner je na zkoušce v zahraničí. „Zvýšenou konkurencí kádr narostl do určitých rozměrů, které musíme postupně korigovat,“ řekl Gebre Selassie.

„Je nás opravdu hodně, až si nemáme kam sednout,“ usmál se Rabušic. „Ale konkurence je jenom ku prospěchu, posouvá vás. Vidím na klucích, jak jsou hladoví, a ambice jsou nyní cítit všeobecně okolo. Na nás je potvrdit je na hřišti. Určitě to nebude jednoduché, protože těch změn bylo hodně, a sám jsem zvědavý, jak si všechno sedne, protože přátelské zápasy nejsou úplným ukazatelem,“ dodal Rabušic.

Nervozitu však před prvním zápasem v Karviné Theo Gebre Selassie coby spolutvůrce obměněného kádru necítí. „Nechci, aby to vyznělo nějak špatně, ale vnímám to tak, že pro nás, lidi v kancelářích, nejnáročnější období pomalinku ustává a teď se tlak přesouvá na kluky a trenéry. Pochopitelně jsme v tom všichni společně, ale zároveň teď toho tolik neuděláte, když na hřišti nejste,“ uzavřel 54násobný český reprezentant. Liberec s novým koučem Radoslavem Kováčem rozehraje nový ročník ligy v neděli na hřišti Karviné.

  0 : 0 Slovácko - Jablonec 0 : 0 přestávka Živě
20240831T17 : 00:00+0200
Slovácko vs. Jablonec
Slovácko vs. Jablonec
Slovácko
Jablonec
  0 : 0 Č. Budějovice - Bohemians 0 : 0 dohráno
20240831T14 : 30:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  Hradec Králové - Sparta dnes 20 : 00
20240831T20 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Sparta
Hradec Králové vs. Sparta
Hradec Králové
Sparta