Hlavní obsah

Fousek nejen o výpadech Tvrdíka: Není mi 20, aby mě někdo strašil odvoláním. Valná hromada je vítězstvím

Přibližně devět hodit trvala valná hromada Fotbalové asociace ČR (FAČR). Byla plná hlasování, podle předsedy Petra Fouska je úspěchem, že došlo ke schválení hlavních bodů programu. Vedle toho ale den provázely útoky šéfa Slavie Jaroslava Tvrdíka směrem k vedení asociace kvůli smlouvám mezi STES, dceřinou společností FAČR, a agenturou Sport Invest.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Fousek během tréninku fotbalové reprezentace před zápasy Ligy národů s Portugalskem a Švýcarskem, dne 19. září 2022 v Praze.

Článek

Více o průběhu čtvrtečního dne včetně detailů kolem zmíněných smluv se dočtete zde. Teď už ale k hodnocení Petra Fouska.

Jak valnou hromadu hodnotíte?

Považuji ji za velké vítězství fotbalu, asociace a výkonného výboru. Tři hlavní body jednoznačně vyčnívaly a byly schváleny. Myslím tím využití areálu na Strahově, změnu stanov a rozdělení členských příspěvků. Z toho pohledu panuje velká spokojenost.

Říkáte, že jde o vítězství fotbalu. Když ale koukneme na výpady Jaroslava Tvrdíka, jemuž přes moravskou komoru neprošel návrh na usnesení ohledně transparentnosti a hospodaření, tak i vaše osobní?

Program byl jasně dán. Valnou hromadu považuji za vítězství fotbalu, FAČR, výboru i svoje. Příběh s výroky pana Tvrdíka? S nimi se neztotožňuji. Jsem 40 let ve fotbale. Není mi 20, aby mě někdo strašil odvoláním. Nemusíme se za tři roky práce vůbec stydět. Tohle na mě neplatí, skládat účty budeme za rok na volební valné hromadě. Jestli někdo bude kandidovat a dostane se po 21 letech do výkonného výboru UEFA jako já, tak pro český fotbal jedině dobře. Bohužel kvůli výpadům zapadly pozitivní informace pro fotbal, že jsme prezentovali novou dohodu s generálním partnerem, nebo že za chvíli poosmé v řadě startujeme na Euru.

Mrzí vás, že se k Tvrdíkovi přidali i další delegáti?

Sami jsme to nazvali pachutí a není na místě snižovat finální vítězství. Tohle nebylo předmětem programu. Jestli se někdo k němu přidával? Schvalovala se usnesení a vidíme, jak byly návrhy ohledně hypertransparentnosti posouzeny. Dali jsme jasně najevo, že v kritizovaných záležitostech nikdo neporušil zákony ani předpisy. Jednali jsme za účelem prospěchu fotbalu. Musíme si to dál vyjasnit, což bude ve výboru do srpna. Nikdo se za nic neschovával a není důvod, abychom kvůli tomu psali, že někdo útočil a valná hromada byla neúspěšná.

Přece jen, proč jste o nové smlouvě se Sport Investem ten samý den neinformovali výkonný výbor a dozorčí radu STES?

Nebylo to ten samý den, ale podstatné je, že jako představenstvo jsme mohli v rámci předpisů a mantinelů takto postupovat. Výkonný výbor byl informován později, smlouvu schválit nemusel. Probíhá diskuze, jak to bylo právně nebo marketingově, a až proces dokončíme, uvedeme i směrem do médií nějaké věci na pravou míru. Nechci, aby byla valná hromada interpretována, že mimo akce kolem smluv se jen tak schválily zmíněné tři hlavní body. Je to přesně naopak.

Bude mít valná hromada vliv na to, zda budete za rok znovu kandidovat na předsedu?

Nikdy není namístě hodnotit věci v emocích. Platí, že až se odehraje Euro, a po letní přestávce v průběhu podzimu, se ke všemu postavím.

  Karviná - Hradec Králové dnes 13 : 30
20241005T13 : 30:00+0200
Karviná vs. Hradec Králové
Karviná vs. Hradec Králové
Karviná
Hradec Králové
  Teplice - Dukla dnes 16 : 00
20241005T16 : 00:00+0200
Teplice vs. Dukla
Teplice vs. Dukla
Teplice
Dukla
  Č. Budějovice - Slovácko dnes 16 : 00
20241005T16 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  Liberec - Jablonec dnes 19 : 00
20241005T19 : 00:00+0200
Liberec vs. Jablonec
Liberec vs. Jablonec
Liberec
Jablonec