Hlavní obsah

Fotbal jako pilíř, ale národní sport je hokej, prohlásil Jansta

Ještě než se čtvrteční Valná hromada Fotbalové asociace ČR (FAČR) pustila do projednávání stěžejních témat a bodů programu, vystoupili před výkonným výborem a delegáty speciální hosté včetně předsedy České unie sportu (ČUS) Miroslava Jansty. Ten mimo jiné pochválil výběr reprezentačního trenéra české národnosti a nabídl krátké srovnání fotbalu s hokejem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta.

Článek

Domácí sportovní vrchol v podobě minimálně po sportovní stránce veleúspěšného hokejového mistrovství světa v Praze a Ostravě má Česko za sebou. Zlaté medaile po 14 letech, překonání diváckého rekordu v halách i u obrazovek České televize.

Snad každý v republice alespoň jednou podřídil svůj program utkání národního týmu. O hokeji se mluvilo v hospodách, rodinách, mezi kolegy i na zaplněných náměstích. Více než dvoutýdenní horečka podpořená místem konání a zmíněným triumfem má ve společnosti ještě silné dozvuky. A opět se minimálně na sociálních sítích rozvířila debata o „národním sportu“.

„Fotbal je pilířem českého sportu,“ pronesl na čtvrteční valné hromadě Jansta. „Máme ale ještě jeden, který je národním. To je hokej, což se projevilo při mistrovství světa. Celá země tím žila,“ dodal muž, jenž je zároveň šéfem tuzemské basketbalové federace.

Každý expert či fanoušek má na otázku svůj názor, argumenty, měřítka, podle kterých vybírá. Je podstatnější vyšší členská základna? Úspěchy? A má se zohlednit evropská či světová konkurence? Nebo jde o to, jak jeden či druhý sport dokáže vtáhnout lidi? Jansta má zřejmě jasno. Každopádně sportovní oči se teď pomalu začnou přesouvat k fotbalovému Euru v Německu a poté k pařížské olympiádě.

Jansta našel spojení mezi dvěma největšími českými sporty ještě v jedné věci. „Chtěl bych ocenit přístup vedení FAČR, když se vybíral nový trenér reprezentace Ivan Hašek. Byl to správné,“ uvedl a udělal most k hokeji. „Ač jsem sám uvedl k basketbalovému národnímu týmu Ronena Ginzburga, nejúspěšnějšího cizince, co v Česku jako kouč působil, tak jsem Aloisi Hadamczikovi říkal, že Fin (bývalý kouč reprezentace Kari Jalonen, pozn. red.) je dobrej, ale nesedí k naší mentalitě, protože fotbal i hokej mají dost kvalitních českých trenérů. Věřím, že pod Ivanem dosáhnete na Euru dobrého výsledku,“ prohlásil Jansta.

Kluky z Belmonda všichni podrželi, říká Ivan Hašek o nominaci Coufala a Kuchty na EUROVideo: Sport.cz

„Chci poděkovat fotbalu, že drží účast na kontinentálním šampionátu. Málokdo si uvědomuje, jak konkurence narostla. Dostat se na mistrovství světa je zázrak, být na Euru je úspěch,“ dodal předseda ČUS.

Delegátům valné hromady dále kladl na srdce, aby odhlasovali návrh pražské Sparty na využití pozemků na Strahově s cílem vybudovat nový stadion pro přibližně 35 tisíc diváků. „Klíčové pro český sport. Málokde se dá něco vybudovat. Jestli někdo nabízí pozemky za Prahou, tak to dopadne jak s okruhem, kdy už v roce 2015 měl být hotový. Je rok 2024 a sever Prahy nemá ani povolovací řízení, do spojení D1 s D11 se letos možná kopne,“ tvrdil.

Jansta pochválil Letenské v čele s majitelem Danielem Křetínským. „Jsem rád, že se našel člověk, který je ochotný to ze svých prostředků zafinancovat.“

Poslední poznámku měl Jansta ohledně větší peněžité injekce do tuzemského sportu. Jako příklad uvedl Švýcarsko, byť možná lehce bizarně. „Potřebujeme zásadní podporu, jinak nemáme šanci konkurovat. V roce 1972 jsme švýcarské hokejisty zdolali na mistrovství světa 19:1 a teď jsme rádi, že jsme vyhráli. Ročně dávají do sportu kolem 40 miliard franků. Sport je pod ministerstvem obrany. U nás? Není potřeba vás tím zatěžovat,“ řekl delegátům.

Připomeňme, že Češi na uplynulém světovém šampionátu nejdříve padli se Švýcary ve skupině 1:2 po nájezdech, v souboji o zlato je ale následně zdolali díky trefám Davida Pastrňáka a Davida Kämpfa 2:0.

  0 : 0 pk Portugalsko - Francie 0 : 0 pk   dohráno
20240705T21 : 00:00+0200
Portugalsko vs. Francie
Portugalsko vs. Francie
Portugalsko
Francie
  2 : 1 pp Španělsko - Německo 2 : 1 pp   dohráno
20240705T18 : 00:00+0200
Španělsko vs. Německo
Španělsko vs. Německo
Španělsko
Německo
  Anglie - Švýcarsko dnes 18 : 00
20240706T18 : 00:00+0200
Anglie vs. Švýcarsko
Anglie vs. Švýcarsko
Anglie
Švýcarsko
  Nizozemsko - Turecko dnes 21 : 00
20240706T21 : 00:00+0200
Nizozemsko vs. Turecko
Nizozemsko vs. Turecko
Nizozemsko
Turecko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.