Hlavní obsah

Už jim došla trpělivost. Hráči i kluby si stěžují u FIFA

Hráčská organizace FIFPRO, asociace evropských soutěží a také španělská La Liga podají v pondělí oficiálně stížnost na světovou federaci FIFA kvůli přeplněnému fotbalovému kalendáři. Uvedla to agentura Reuters. Stížnost organizace adresují regulačním orgánům Evropské unie, o čemž informovaly poprvé už v červenci.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

FIFPRO a evropské ligy podají v pondělí stížnost na FIFA kvůli plnému kalendáři

Článek

Hráčské odbory a kluby si dlouhodobě stěžují na zvyšující se počet soutěží a zápasů, které s sebou nesou například nový systém Ligy mistrů či rozšířený formát mistrovství světa klubů. Podle nich je současný mezinárodní kalendář neudržitelný pro národní ligy a představuje zdravotní riziko pro fotbalisty, bez ohledu na to, že se jim díky němu zvýší příjmy.

Organizace obviňují FIFA z toho, že zneužívá svého postavení na trhu. Světová federace na stížnosti reagovala tím, že změny její vedení jednomyslně přijalo po důkladných konzultacích právě i s FIFPRO a zástupci ligových soutěží. Evropská komise může nařídit firmám přestat s jednáním narušujícím hospodářskou soutěž a také jim udělit pokutu.

Stížnost FIFPRO a zástupců lig představuje další tlak na FIFA poté, co před dvěma týdny Soudní dvůr EU rozhodl, že některá přestupová pravidla federace porušují zákony Evropské unie o volném pohybu hráčů. Se žalobou se na soud obrátil bývalý fotbalista Lassana Diarra.

Související témata: