Hlavní obsah

FAČR vysvětluje Eden plný Ukrajinců

Jako by hráli venku. Čeští fotbalisté se při „domácím“ utkání Ligy národů proti Ukrajině (3:2) netěšili přílišné podpoře tribun, jelikož ty byly z většiny zaplněny příznivci hostů. Proč se pražský Eden oblékl do žluto-modré? Právě na to se redakce Sport.cz dotázala fotbalové asociace (FAČR), která reagovala prostřednictvím tiskového mluvčího Petra Šedivého.

Mrzí nás, že nás v tom lidi nechali. Hráli jsme v Praze venkovní zápas, komentují ukrajinskou převahu v hledišti čeští fotbalistéVideo: Sport.cz

Článek

Ukrajina prostě Čechy netáhla. Zčásti kvůli výhradám vůči vedení české kopané, které fanoušci dávají na odiv na sociálních sítích, možná i v souvislosti s pokaženým evropským šampionátem, kde nároďák ve skupině získal pouze bod a skončil poslední. Mnozí si možná vzpomněli i na nedávné kauzy (Belmondo, tříkolky). Blamáž v Lize národů na půdě Gruzie (1:4) nijak značný vliv na prodej lístků neměla. Vstupenky na duel s Ukrajinci se prodávaly o poznání dříve. Pro řadu domácích fanoušků dokonce přednostně.

„FAČR zvýhodnila hned několik fanouškovských skupin. Ať už slevou, nebo přednostním startem prodeje vstupenek,“ reagoval FAČR. Jednalo se o příznivce českého mužstva, kteří byli na Euru, permanentkáře Slavie, členy FAČR, děti i seniory. Jenže ani to příliš k zaplnění Edenu domácími nepomohlo. Ačkoliv například ligové zápasy nejen na stadionu Slavie v posledních letech táhnou více než kdy dříve.

„Od začátku volného prodeje trvalo měsíc, než byl zápas definitivně vyprodaný. Nejednalo se tedy o situaci, kdy by jakákoliv fanouškovská skupina vykoupila vstupenky během krátké chvíle a na jiné zájemce by nezbyly,“ doplnila fotbalová asociace.

Vstupenky naopak zbyly pro fandy Ukrajiny, jichž žije v Česku, respektive hlavním městě celá řada. A to nejen z důvodu vojenského konfliktu s Ruskem v jejich domovské zemi. Prakticky všichni, kteří se kdykoliv v minulosti přistěhovali, mohli využít příležitost omrknout duel svého nároďáku.

„Zvýšený zájem ukrajinských fanoušků asociace očekávala. Už jen proto, že v Česku žije početná ukrajinská menšina. Výrazný efekt by ani nemělo omezení nákupu vstupenek na české e-maily či IP adresy, jelikož osmdesát procent nákupů bylo uskutečněno z českých e-mailových adres,“ vysvětloval FAČR.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ukrajinští fanoušci měli v zápase ČR - Ukrajina v hledišti v Edenu převahu nad těmi českými.

Výsledek viděli (a slyšeli) všichni. Čeští fotbalisté kvůli kulise, která hnala kupředu hostující Ukrajince, působili po zápase rozpačitě. „Bylo to strašidelné. Radši bych hrál na prázdném stadionu,“ povzdechl si křídelník Václav Černý. „Mrzelo mě, že se na nás fanoušci vykašlali,“ doplnil dvougólový střelec Pavel Šulc. Podobná slova volili i další jejich parťáci.

Co s tím? Fotbalová asociace v blízké budoucnosti plánuje vytvořit systém, který by mohl pomoci prodejům vstupenek pro domácí fandy i na méně atraktivní zápasy reprezentace. „Tuto agendu bude zajišťovat nově zřízená pozice fan development manažera, kterou se asociace už dříve rozhodla obsadit a která bude oblast fanouškovství dále rozvíjet,“ dodává FAČR.

Duel s Ukrajinou i tak zůstane v paměti jako ten, v němž byl český nároďák uveden v zápise jako první, ačkoliv hrál venku.

  0 : 0 Plzeň - Olomouc 0 : 0 42. min Živě
20240917T17 : 00:00+0200
Plzeň vs. Olomouc
Plzeň vs. Olomouc
Plzeň
Olomouc
  Ml. Boleslav - Slavia dnes 19 : 30
20240917T19 : 30:00+0200
Ml. Boleslav vs. Slavia
Ml. Boleslav vs. Slavia
Ml. Boleslav
Slavia
  Real Madrid - Stuttgart dnes 21 : 00
20240917T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Stuttgart
Real Madrid vs. Stuttgart
Real Madrid
Stuttgart
  AC Milán - Liverpool dnes 21 : 00
20240917T21 : 00:00+0200
AC Milán vs. Liverpool
AC Milán vs. Liverpool
AC Milán
Liverpool