Hlavní obsah

Ve Slavii pohořel, vážil i 117 kilo. Někdejší supertalent se pokouší o další restart

Snaha o další znovuzrození. 22letému fotbalistovi Mohamedu Ihattarenovi se k restartu kariéry nedávno pokusila pomoci i pražská Slavia. Marně. Nizozemský ofenzivní záložník, který kdysi platil za obrovskou naději, teď od AZ Alkmaar dostane možná úplně poslední šanci znovu zaplout do světa profesionálního fotbalu. „Teď se cítím úplně jinak než dříve,“ hlásí.

Foto: SK Slavia Praha

Nizozemský záložník Mohamed Ihattaren během krátkého působení ve Slavii

Článek

Pro Ihattarena půjde již o několikátý pokus o comeback, přičemž ten nejčerstvější proběhl přímo před zraky českého fotbalového fanouška. Slavia jej loni v prosinci získala jako volného hráče a připravila pro něj kontrakt, finančně navázaný na jeho fyzickou připravenost a případné starty v A-týmu. Na ty ale nikdy nedošlo.

Začátek měl někdejší megatalent, který mezi profíky debutoval už v šestnácti, poměrně nadějný. „Za první měsíc udělal velký kus práce. Ale je to běh na dlouhou trať,“ hlásil v lednu kouč Jindřich Trpišovský. Ihattaren nedoběhl a po necelých čtyřech měsících v Edenu se dohodl na rozvázání kontraktu. Ani jedna ze stran neměla zájem v projektu pokračovat.

S kariérou Ihattarena v minulosti hodně otřásla smrt otce. Značně po ní přibral, nevyhnul se ani problémům se zákonem. „Jsem emoční jedlík. Už jsem v životě neviděl smysl. V jednu chvíli jsem vážil i 117 kilo. Přes den jsem spal, v noci jsem byl vzhůru. Neustále jsem před sebou viděl obrazy svého táty,“ vzpomínal v pár dnů starém rozhovoru pro nizozemský De Telegraaf.

Teď je Ihattaren o třicet kilogramů lehčí a pod odborným dohledem. Na návratu pracuje po dohledem psychologů i trenérů. „Mám šanci dostat se na vůbec nejlepší verzi Mo Ihattarena ve smyslu člověka i fotbalisty. Zlepšily se mi i vztahy se zbytkem rodiny. Chci být dobrým příkladem pro všechny,“ doufá.

Podle nizozemských médií by Ihattarenovi měl další příležitost k restartu dát prvoligový AZ Alkmaar. Dosud zůstává jeho posledním soutěžním zápasem kariéry utkání za rezervu Ajaxu v květnu 2022. Pomocnou ruku se mu od té doby pokusil poskytnout turecký Samsunspor i Slavia. Bez výsledku. Vyjde to do třetice?