Hlavní obsah

Ubrečenec! Novinář po derby rýpal do Mourinha. Přišla ostrá reakce

Poznává zákonitosti země, v níž píše další kapitolu nevšední trenérské kariéry. José Mourinho coby trenér tureckého Fenerbahce to po víkendové porážce 1:3 proti rivalům z Galatasaraye dostává sežrat. Soupeř se mu na oficiálních kanálech vysmál a slavného fotbalového kouče překřtil na Ubrečence. Reakci na novou přezdívku se snažil získat i jeden z reportérů, na něhož Mourinho vyjel: „To myslíte vážně, nebo si děláte srandu?“

Foto: Murad Sezer, Reuters

José Mourinho na střídačce Fenerbahce v derby proti Galatasaray.

Článek

Česká liga má pražské derby Spartu se Slavií. Skotové bitvu o Glasgow mezi Rangers a Celticem. Turky rozvášní střet týmů z jednoho města, které se rozprostírá na dvou světadílech.

Galatasaray sídlící v evropské části Istanbulu. A asijské Fenerbahce, které od léta vede Portugalec Mourinho.

A ten na první derby nebude vzpomínat rád.

Fenerbahce doma prohrávalo 0:3 a jen Džekova korekce z penalty trochu mírnila sobotní výsledek. Mourinho si při zápase opakovaně stěžoval. Gestikuloval k rozhodčím. A když se usmál, tak spíš jízlivě. Prostě typický Mourinho, který rád na sebe strhává pozornost.

Ve fotbalové branži si vysloužil anglickou přezdívku Special One. Galatasaray jej po výhře překřtil na Crying One (ubrečený, uplakaný). Na sociální sítě umisťoval soupeř i další provokativní a posměšné vzkazy.

Nepřekvapí, když se podobné koláže objevují na fanouškovských účtech. Mourinho si svým povýšeneckým chováním často nabíhá, ale leckoho zarazí, že se podobně prezentovaly oficiální klubové kanály. Dokresluje to, jak bývá vyostřená fotbalová bitva o vládce Istanbulu.

Nakvašený Mourinho se po porážce nezúčastnil oficiální pozápasové tiskové konference. Při televizním rozhovoru ucedil, že zodpoví vstupní otázku, ale pak vše už věcněji zhodnotil.

„Začali jsme dobře, dominovali jsme. Potom jsme riskoval a prohráli 1:3. Nemyslím, že Galatasaray hrál o mnoho lépe než my, ale vyhrál, protože dal víc gólů.“

Mezitím už po internetu kolovaly narážky na slavného kouče. Při odchodu ze stadionu jeden z tureckých reportérů zastavil Mourinha a požádal ho o zodpovězení jediné otázky. Reportér okamžitě vytáhl mobil a chtěl slyšet jeho názor na novou přezdívku.

Mourinho se na něj upřeně díval a nechápal jeho dotaz: „To myslíte vážně, nebo si děláte srandu? To jste žurnalista? Takhle s váma mluvit nebudu.“

Fenerbahce po Mourinhově nástupu prohrálo teprve druhý soutěžní zápas. Drásá, že porážky nastávají v důležitých okamžicích. Po víkendové porážce jde Galatasaray do trháku a v čele turecké ligy má před druhým Fenerbahce pětibodovoý náskok.

Druhý krach zaznamenalo Fenerbahce ve třetím předkole Ligy mistrů, kdy jej vyřadilo Lille. Sesun do Evropské ligy znamená, že se portugalský stratég na podzim podívá do Prahy. Turecký klub na konci listopadu v základní skupině přivítá v Edenu Slavia.