Hlavní obsah

Turecký znalec: Barák může být za hvězdu. Jeho týmu přeje i Erdogan

Pokračuje v kariéře v zemi, proti níž před pár měsíci na Euru selhal. Nevyzpytatelnost fotbalového života poznává reprezentant Antonín Barák. Z Fiorentiny se vydává hostovat do turecké Kasimpasy. „Průměrný klub. Tým ale bude hrát podle Baráka,“ tvrdí pro Sport.cz agent Gökmen Kore.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Antonín Barák během utkání v rámci EURO 2024 proti Portugalsku

Článek

Dobrodružství v turecké lize pro devětadvacetiletého záložníka připisuje další kapitolu barvitého období.

Loni se zajímali šampioni Serie A z Neapole o Baráka, který ve Fiorentině příliš nehrával. Mezitím ho z kázeňských důvodů přestal nominovat reprezentační trenér Šilhavý, zatímco jeho nástupce Ivan Hašek na něj naopak sázel.

Barák při červnovém Euru onemocněl, po uzdravení ale vyhořel v klíčovém utkání proti Turecku, kde nestíhal a po 20 minutách viděl červenou kartu.

Jednozápasový trest a vyjednávání přesunu z Itálie mu bránilo v nominaci na reprezentační vstup do Ligy národů. Místo toho se kreativní středopolař zabydluje kousek od Istanbulu.

„Pro život je Kasimpasa perfektní místo. Město hned sousedí s jednou istanbulskou čtvrtí. Centrum je nedaleko stejně jako Bospor,“ vykládá Kore, bývalý ligový fotbalista Brna nebo Drnovic a agent zprostředkovávající přestupy do Turecka.

Jako znalec tamních poměrů rozebírá, proč v Turecku ubylo českých fotbalistů a zda je reálné, že se v něm objeví nejlepší střelec ligy Václav Jurečka.

Ale nejprve o Barákovi…

Bude v Kasimpase hvězda?

Souhlasím! V minulosti platil za největší hvězdu klub Egypťan Trezeguet, kterého z Kasimpasy koupila Aston Villa. Po něm v klubu hrálo i pár dalších zajímavých jmen, teď jejich pozici převezme Barák. Myslím, že podle něj může hrát celý tým. Barák je slušný fotbalista a Kasimpasa potřebovala mozek do zálohy. Tvrdím, že se mu bude dařit.

Víc než v červnovém zápase proti Turecku na Euru, kde ho vyloučili?

To si Turci určitě pamatují. Sledují ale i evropské soutěže a italskou ligu. Každý vidí, že má Barák šikovnou levačku a výborné myšlení. Je velmi dobrý hráč, což za pár týdnů pozná i turecká liga. Věřím, že mu bude sedět, i když bude v Kasimpase jen hostovat.

V Itálii se psalo i o opci, která by vyšla na šest milionů eur.

Za mladého hráče by to Kasimpasa hned zaplatila, což už ale Barák není. Můj názor je, že musí udělat úspěch, aby takovou částku za něj utratila. Musí se ukázat, na druhou stranu Barák klidně dokáže Kasimpasu posunout mezi lepší kluby blíž ke Galatasarayi, Besiktasi nebo Basaksehiru. Ten by například klidně takovou částku za Baráka zaplatil. Upřímně nevím, jak je na tom Kasimpasa.

Co ještě lze říct o klubu?

Kasimpasa je průměrný klub, který nehrává o titul, ale ani o sestup. Je to tým z klidného středu tabulky. Minulou sezonu sahali po evropských pohárech, ale závěr jim nevyšel stejně jako začátek sezony. V Kasimpase hrávali i Češi jako Pavelka nebo Břečka z Jablonce. Za majitele mají turecké byznysmeny, se kterými to funguje. S penězi nejsou žádné problémy a vím, že klub platí včas a dobře. Taky mají dobré fanoušky a pěkný stadion.

Ano, nese jméno po prezidentovi země Erdoganovi.

On tam strávil dětství. Erdogan je v Kasimpase velmi populární a na jeho počest pojmenovali celý stadion. Erdogan klub jako fanoušek podporuje, fandí mu. Kamarádí se s prezidentem klubu a podle mě měl Erdogan vliv na to, že se Kasimpasa v roce 2012 dostala do turecké ligy.

Bude Barákovi soutěž svědčit? Ví se, že není žádný atlet.

On je schopný hrát ve středu zálohy, trochu zleva i na pozici desítky. Myslím, že podle Baráka poskládají tým. Má dobré myšlení, na běhání má Kasimpasa jiné. Můj názor je, že Barák může přihrávkami nebo zakončením rozhodovat zápasy.

Čím to, že v turecké lize rapidně ubylo Čechů?

Před nějakými patnácti lety měly dobré hráče i týmy jako Jablonec nebo Teplice. Nyní se zvětšuje rozdíl mezi Spartou, Slavií, Plzní a zbytkem ligy. Můj názor je, že v ostatních týmech klesla kvalita. Taky do toho zasahují další věci. Do Turecka míří dost hráčů z portugalské ligy. V Turecku se také uzavírá přestupní okno později než v Itálii, Španělsku nebo Anglii. Hráči z lavičky Premier League mají v Turecku využití. Docela funguje, když klub z Anglie pošle hráče na hostování a dělí se s Turky o plat.

Taky asi víc fandy zaujme, když se sežene posila z Tottenhamu než třeba z Olomouce.

Turecký fotbal se mění. Velké kluby mají hodně fanoušků, kteří chtějí jméno. Fotbalisté z české ligy mají kvalitu, ale nemají jméno. Turci ale koukají po jiných ligách. Turci by měli zájem o hráče ze Sparty nebo Slavie, ale zdají se jim drazí. Můžu příklad?

Sem s ním.

Vezměte si stopera Krejčího ze Sparty. Turci o něj měli zájem, ale agent velkým klubům oznámil, že to bude minimálně 10 až 12 milionů eur. Turci to odmítli, ale nejlepší Češi mají kvalitu, takže se našla Girona ze Španělska. Turci nechtějí dávat takové peníze.

Už i špičkové kluby řeší peníze?

Ano, i když možná potom zalitují, že Krejčí nekope u nich. Dobrých levých stoperů v Evropě zase moc nenajdete. Třeba po Gironě se Krejčí ukáže v Turecku. Vědí, že je to šikovný kluk. Turci koukají na českou ligu, ale hlavně na Spartu nebo Slavii.

Opakovaně turečtí novináři nebo insideři rozebírají příchod Václava Jurečky. Dvakrát se stal nejlepším střelcem ligy a ve Slavii moc nehrává. Je reálné, že zamíří do Turecka?

Jestli si vybavuju správně, zájem o něj měl Trabzonspor. Na druhou stranu má Jurečka už nějaký věk. Ve dvaadvaceti nebo třiadvaceti by s nákupem takového střelce nikdo moc neváhal. Hranice pro ně může být teď dva až tři miliony, výš už by nekupovali.

Jenže Jurečka má třicet. Za rok mu ale končí smlouva.

Třeba příští léto se to změní, volný hráč je jiná situace. Jednatřicet nebude pro útočníka žádný věk. Je předpoklad, že může hrát dobře další tři sezony. A třeba může mít zájem Kasimpasa, kde by se mohl potkat s Barákem.

Související témata:
Kasımpaşa S.K.