Hlavní obsah

Skandál u Priskeho ligové premiéry. Jeho tým byl možná poškozen

Při svém soutěžním debutu v novém angažmá ovládl superpohár a zapsal první trofej, v sobotu si bývalý trenér pražské Sparty Brian Priske odbyl premiéru na lavičce Feyenoordu i v nejvyšší soutěži. S Willemem II však na úvod ligového ročníku celek z Rotterdamu pouze remizoval 1:1. Kontroverze z tohoto zápasu budí primárně problémy s technologií, neboť během druhého poločasu nefungoval systém video asistenta rozhodčího.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Brian Priske na archivním snímku

Článek

Feyenoord je v poslední době bedlivěji sledovaným klubem z pozice českého diváka. Od minulé sezony zde působí český reprezentant a bývalý slávistický univerzál Ondřej Lingr, před dvěma lety do úřadujícího vítěze nizozemského poháru přestoupil z pražské Sparty slovenský obránce Dávid Hancko. A ve stále probíhajícím letním přestupovém období zamířil do Rotterdamu, rovněž z úřadujícího českého mistra, také zmíněný Priske.

Minulou neděli dánský kouč zvládl se svým týmem předsezonní zkoušku v Nizozemském superpoháru, kde na penalty předčil PSV Eindhoven. A ani ligová premiéra mu nezačala vůbec špatně. Hned ve 12. minutě šel Feyenoord do vedení, kdy se s mírnou dávkou štěstí dostal k odraženému míči devatenáctiletý Antoni Milambo a razantním volejem poslal míč za záda hostujícího brankáře.

Priskeho tým v duelu dominoval, na střely soupeře zničil poměrem 21:2. Do konce zápasu však Feyenoord žádnou další branku nepřidal, naopak Willemu II se podařilo během druhého poločasu vyrovnat, když se v 82. minutě, primárně kvůli chybnému vyběhnutí domácího brankáře, prosadil Belgičan Kyan Vaesen. Bývalý kouč Sparty tak v novém působišti zapsal první ztrátu.

Příznivci klubu z Rotterdamu však byli už během zápasu rozladěni, domnívali se, že jejich klubu byla několikrát odepřena penalta. Největší vášně budí moment ze 71. minuty utkání, kdy byl mexický útočník Santiago Gimenéz poslán zatažením za dres k zemi.

Sudí na hřišti však žádný faul neshledali, a nemohli se ani poradit s asistentem na videu, neboť tehdy nefungovalo připojení s hrací plochou. „Kdyby se poradil rozhodčí s videem, možná by se odpískala penalta, ale dokážu pochopit, že VAR se teď nemůže kvůli problémům využít,“ zmiňoval v živém přenosu ESPN nizozemský komentátor. Danou situaci můžete posoudit sami, na videu ZDE je v čase 2:51.

Zmíněné trable s připojením po zápase potvrdila i Nizozemská fotbalová asociace. „Kvůli místní technické závadě nebylo možné spojení rozhodčího s VAR během druhého poločasu zápasu,“ uvedla asociace na sociální sítí X.

Leckoho může napadnout, proč tedy utkání nebylo přerušeno či odloženo. „VAR je při zápasech pouze podporou, ne nějakou náhradou rozhodčího. Pokud by se stalo, že bychom si technické závady všimli již před zápasem, mohlo by být utkání odloženo. Při zápase už to však není možné,“ vysvětloval situaci tiskový mluvčí fotbalové asociace pro televizi ESPN.

„Je to samozřejmě škoda. Když existuje VAR, tak nějak očekáváte, že bude fungovat, mínil Priske na pozápasové tiskové konferenci. „Ale zřejmě zde byly nějaké problémy a já nejsem ten správný člověk, který by k tomu měl něco říkat. Ale dává to smysl, že pokud máte VAR, měl by fungovat celý zápas,“ dodával k situaci dvojnásobný mistr ligy se Spartou. Na konkrétní situace však otázku od nizozemských novinářů neobdržel.

Z průběhu duelu byl hodně rozladěný. „Výsledek je pro mě obrovské zklamání. Zápas jsme měli plně pod kontrolou a soupeře jsme do ničeho nepustili, přesto nám dokázal vstřelit branku. Měli jsme však rozhodnout dalšími góly,“ pravil po zápase Priske. Další střetnutí čeká svěřence dánského kouče příští neděli na půdě Zwolle.

Související témata: