Hlavní obsah

Šílenství v Chorvatsku. Fanoušci vítali hvězdu jako krále, má pomoct k titulu

U Jadranu je z této události fakt velké pozdvižení. Geniální fotbalový záložník Ivan Rakitič se na sklonku kariéry poprvé představí v chorvatské lize, v šestatřiceti přišel do Hajduku Split. „Malý krok pro Ivana Rakitiče, ale velký krok pro Hajduk a celou ligu,“ píše například web sportske.jutarnji.hr.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Ivan Rakitič v barvách Sevilly.

Článek

Přivítání Rakitiče proběhlo velkolepě. Před stadionem Poljud se shromáždily tisíce fanoušků, byli v naprosté euforii. Skvělý záložník pak přišel na balkonek, davu zamával a roztáhl klubovou šálu. Příznivci Hajduku šíleli, zapalovali dýmovnice, vítali borce se 106 starty za chorvatskou reprezentaci jako krále.

„Musím se přijet podívat na zápas,“ vzkázal ohromený bývalý anglický reprezentant Rio Ferdinand.

„Děkuji všem, fanouškům, mé ženě, která mě podporovala. Kdyby mi někdo před třemi měsíci řekl, že se tohle stane, vysmál bych se mu. Ale dostal jsem příležitost vrátit to, co mi Chorvatsko dalo, a to v jediném klubu, kde to bylo možné. Ve Splitu mám nejlepší přátele, Split je můj domov v Chorvatsku, proto je to speciální,“ vyznal se Rakitič poté na tiskové konferenci.

Split dostal do transu, příchod člena úžasné chorvatské generace a vicemistra světa vyvolává nadšení, ale i očekávání. Hajduk chce utnout dlouhý půst bez titulu, na který čeká od roku 2005. Od té doby sbíralo až na jednu výjimku (2017, Rijeka) mistrovské poháry Dinamo Záhřeb. „Chci pracovat a každý den odvádět co nejlepší práci. Všichni v sobě máme gen, že chcete všechny porazit,“ pravil Rakitič.

V kádru je i další velké jméno: záložník Ivan Perišič. Tým pak vede italský kouč Gennaro Gattuso. „Vezměte si, v jaké euforii jsou nyní fanoušci Hajduku a jaký impuls to pro ně je. Všichni víme, jak jsme teď hladoví po mistrovském titulu, po příchodu takového jména už v boji o něj neexistuje alibi,“ uvedl pro list Sportske novosti někdejší hráč a trenér Hajduku Zoran Vulič.

Rakitič v chorvatské lize nikdy nehrál. Narodil se a vyrůstal ve Švýcarsku, z Basileje se odrazil do Schalke. Největší slávu prožil v Seville a Barceloně. Naposledy působil v Saúdské Arábii.

Bude mít dostatečný drajv a rychlost? Bude stíhat v soutěži, která je pověstná mladými talenty, kolem kterých krouží kluby z celé Evropy? „Domnívám se, že by to neměl být problém. Možná se někdo naštve, ale myslím si, že kvalita chorvatské ligy šla dolů. Bitva o mistrovský titul se odehraje mezi Hajdukem a Dinamem,“ predikoval Vulič.

„Jsem velmi šťastný a hrdý na to, že jsem tady. Chtěl jsem hrát v Chorvatsku. Není lepší pocit než hrát v mé zemi. Uvidíme, jaké budou jinde reakce, asi pozitivní i negativní. Ale jsem tu, abych pomohl Hajduku, Splitu a Chorvatsku,“ prohlásil Rakitič.

Hajduk vstoupí do nové sezony ve čtvrtek ve druhém předkole Konferenční ligy proti HB Tórshavn z Faerských ostrovů. Chorvatská liga startuje 2. srpna.