Hlavní obsah

Potvrzeno. Černý odchází do Rangers

Aktualizováno

Je hotovo. Šestadvacetiletý fotbalista Václav Černý stráví následující ročník v dresu skotských Glasgow Rangers. Šikovný křídelník odchází z německého Wolfsburgu na roční hostování. „Paráda. Moc mě těší, že jsem tady,“ radoval se sedmnáctinásobný český reprezentant.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Černý v utkání proti Albánii

Článek

„Už od prvního kontaktu s trenérem jsem měl ze všeho dobrý pocit. Od té chvíle to šlo rychle. Nemůžu se dočkat zážitků, které si tu vytvořím,“ vyprávěl odchovanec Příbrami pro web skotského klubu.

Černý v uplynulé sezoně přišel do Wolfsburgu coby posila do základu, jenže po změně trenéra dostala jeho minutáž pořádný direkt. Kouč Ralph Hasenhüttl sázel na jiné koně a málokdy dopřával českému křídlu prostor v základní sestavě. V sezoně zapsal Černý pět branek a asistenci, potřeboval k tomu 25 utkání.

O ročník dříve si ale podmanil Nizozemsko. Patnácti góly a třinácti asistencemi za Twente si vybojoval přestup do jedné z top soutěží Evropy a jeho noví šéfové věří, že ve Skotsku na povedené angažmá naváže.

„Václav prokázal kvalitu i při konfrontaci s elitou. Je fantastické, že ho tu můžeme přivítat,“ vykládal Nils Koppen, jenž se v Rangers stará o příchody nových posil. „Václav je skvělý fotbalista. Navíc mám za to, že mu i my můžeme pomoci v dalším rozvoji,“ přidává kouč Philippe Clément.

Druhému celku uplynulé sezony skotské ligy by Černý měl pomoci, jak sesadit z trůnu rivala z Celtiku, tak ke kvalifikaci do hlavní fáze Ligy mistrů. Rangers vstoupí do bojů o účast v milionářské soutěži ve třetím předkole proti lepšímu z dvojice Dynamo Kyjev–Partizan Bělehrad. První duel jasně ovládl ukrajinský celek výsledkem 6:2.

Sluší se zmínit, že Černý jde do klubu, který většina českých fanoušků nemá moc v lásce. Vyhrocený zápas Evropské ligy Slavia–Rangers před více než třemi lety skončil nechutným faulem na Ondřeje Koláře a trestem pro Ondřeje Kúdelu za údajné rasistické urážky Glena Kamary. Tentýž hráč pak z rasismu osočil i fanoušky Sparty v následném ročníku Evropské ligy, ačkoliv při duelu v Praze bylo publikum tvořeno převážně dětmi.