Hlavní obsah

Podavač míčů se stal nečekaným hrdinou šlágru. Stačilo opravdu málo

Sledoval hru a byl rychlý. A rázem se čtrnáctiletý portugalský klučina Gonçalo Cruz stal hrdinou pro fotbalisty Porta.

Foto: Profimedia.cz

Fotbalisté Porta se radují ze vstřeleného gólu.

Článek

Sám coby obránce kope za mládežnický výběr do 15 let tohoto slavného celku. I proto v neděli večer nechyběl v roli podavače míčů na domácím utkání „áčka“ proti Braze ve šlágru 8. kola. Byl to právě on, kdo rozjel nakonec rozhodující akci utkání.

V 59. minutě zakopli hosté balon a pozvolna se vraceli do defenzivy. Cruz si toho všiml, a jelikož měl v ruce jiný míč, briskně ho podal středopolaři Fernandesovi. Ten hned začal akci, na jejímž konci byl kanonýr Pepé, který křižnou ranou vstřelil druhý gól. Nakonec se ukázalo, že šlo o rozhodující branku, protože domácí zvítězili 2:1.

I v Portugalsku, stejně jako například v Česku, se po konci střetnutí uděluje cena pro nejlepšího hráče utkání. Tu dostal ofenzivní záložník Nico González. 22letý hráč ale moc dobře věděl, že nebýt pohotového kluka, druhá branka by nepadla, a tak cenu věnoval Cruzovi.

„Je to nezapomenutelný moment, ale já chci tuto cenu obdržet jako hráč,“ konstatoval teenager, jenž si s několika hráči popovídal a vyfotil se s nimi. Třeba se mu to za několik let povede.

Související témata: