Hlavní obsah

Ze soupeřů si dělal kužele. Český mladík opět kouzlil a trenér říká: Je to stále dítě

Je radost na něj koukat. Teprve 16letý Jiří Maxim Panoš dostal ve čtvrtek opět důvěru trenéra Miroslava Koubka v utkání Evropské ligy proti Ludogorci se objevil v základní sestavě fotbalové Plzně. Do zápasu vtrhl bez jakéhokoliv ostychu a místy si s hráči soupeře doslova dělal, co chtěl. Jen škoda, že duel nedohrál.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Záložník Plzně Jiří Panoš (v červeném) je v pouhých 16 letech jedním z největších talentů českého fotbalu.

Článek
Fotogalerie

O Panošovi neslyší fotbalová veřejnost poprvé a rozhodně ne naposledy. Zaujal například v srpnu v předkole Evropské ligy proti Kryvbasu, kdy se prosadil parádní ranou z nějakých dvaceti metrů. To mu bylo 16 let, osm měsíců a čtyřiadvacet dní. Stal se historicky nejmladším českým střelcem v evropských pohárech.

Od té doby ho trenér Miroslav Koubek do základní sestavy postavil jen v Českých Budějovicích. Jinak hrál buď za devatenáctku a třetiligovou rezervu, případně ho zbrzdily menší zdravotní problémy.

Ve čtvrtek ale dostal talentovaný levonohý ofenzivní záložník šanci a chopil se jí výtečně. Ve 4. minutě si u lajny poradil s obležením několika protihráčů tak, že jednomu nasadil jesle a založil protiútok. Záhy předvedl další elegantní řešení na středu hřiště. No a ve 14. minutě se blýskl pohlednou prohazovačka a rozjetím ofenzivní akce.

„Víme, co umí. V první půli patřil mezi nejlepší na hřišti. Předvedl krásné věci,“ chválil Koubek. „Vletěl do toho tak, jak do všech zápasů, kdy nastoupil. Víme, co v něm dřímá, že je technicky dobře vybavený a rychlý na míči. Vycházelo mu to a je fajn, že se takhle chytil,“ dodal kapitán Lukáš Kalvach.

Bohužel koncem úvodního dějství po dalším ze svých slalomů dostal nakopáno od jednoho ze soupeřů. Chvíli byl ošetřován a zřejmě právě tato situace byla důvodem, proč ho po pauze vystřídal Daniel Vašulín.

„Měl trochu má problém s právě lýtkovým svalem,“ prozradil Koubek. Dále nastínil, proč se tentokrát pro nasazení Panoše rozhodl. „Potřebovali jsme Pavla Šulce dostat na hrot s Aduem a do zálohy dát jiného tvůrčího hráče. To Panoš je. Bez problémů jsme mu dali šanci,“ pronesl.

No a jak to bude s mladičkým talentem dál, pokud budeme počítat s variantou, že bude zdravotně fit?

„Kvalitu dokazuje pořád i na tréninku. Záleží na zvoleném rozestavení, jakou minutáž mu můžeme dopřát. V podstatě je to stále dítě. Víme, že má určitý výpadek, že zatím celé utkání nezvládne,“ popisoval Koubek.