Hlavní obsah

Ukrajinský trenér prožil pět válečných měsíců v armádě, teď zkusí zaskočit Plzeň

S ruskou agresí se mu změnil život. Ukrajinský trenér Jurij Vernydub ukončil angažmá v Šeriffu Tiraspol a zamířil bránit svou zemi. Fotbal se pro něj minimálně na několik měsíců stal druhotnou záležitostí. Ale vrátil se a na lavičce Kryvbasu bude ve čtvrtek v Plzni usilovat o postup do závěrečného předkola Evropské ligy. Musí ale napravit úvodní prohru 1:2. „Bohužel jeden zápas jsme nezvládli, ale máme šanci to zvrátit,“ hlásí.

Foto: ČTK, Profimedia.cz

Ukrajinský trenér Kryvbasu Jurij Vernydub v úvodním utkání 3. předkola Evropské ligy proti Plzni.

Článek

Psalo se září 2021 a Vernydub zažil jeden z největších úspěchů své trenérské kariéry. S Tiraspolem dokázal v pozici nováčka v Lize mistrů vyloupit slavné Santiago Bernabéu. Celek z proruské části Moldavska tehdy senzačně porazil pozdějšího vítěze celé soutěže Real Madrid 2:1.

Pokusí se teď v Plzni o podobný zázrak s ohledem na to, že Češi jsou nejen podle sázkových kanceláří jasným favoritem? „Kdybych nevěřil, tak bych nebyl trenérem a nebyl zde s tímto týmem. Víru musíme mít všichni a pořád,“ zdůrazňuje 58letý Vernydub.

Ale vraťme se o dva a půl roku zpět. Tiraspol, s nímž se loni na podzim utkala pražská Slavia, skončil tehdy v základní skupině ještě s Interem Milán a Šachtarem Doněck třetí a postoupil do vyřazovací fáze Evropské ligy. Tam hned v prvním kole vypadl koncem února s portugalskou Bragou. Šlo nejen o konec v soutěži, ale také angažmá ukrajinského kouče.

Vernydub se ihned po příletu do Podněstří sebral, uzavřel finančně nadstandardní angažmá, hlásil se u armády a vyrazil bránit svou rodnou zemi. „Blízcí lidé se mě snažili zastavit. Moje žena, děti, vnoučata. Znají ale můj charakter. Pokud se rozhodnu, nikdo to nezmění. Děkuji všem, že mě nakonec podpořili,“ vyprávěl tehdy.

Na místech, kde ho bylo aktuálně potřeba, strávil pět měsíců. „Jako mladý jsem byl dva roky v armádě, v oddíle pro sportovce. Dva měsíce jsme se učili teorii a poté zacházet se zbraní. Už je to dávno, ale vím, jak se zbraněmi zacházet. Nepochopím Vladimira Putina a jeho okolí. Ani Rusy, kteří nejsou proti němu. Mnoho z nich si neuvědomuje, co se děje. Věří, že nás Rusko osvobozuje. Věří lžím,“ konstatoval.

Následně se vrátil k fotbalu. Upsal se Kryvbasu, týmu z města Kryvyj Rih, který zápasy UEFA musí vinou přetrvávající války hrát mimo Ukrajinu. Proto se úvodní duel třetího předkola Evropské ligy s Plzní uskutečnil ve slovenských Košicích.

Vernydub je Kryvbasu vděčný, že mu umožnil vrátit s k tomu, co miluje. Angažmá je ale pro něj rozhodně více než jen fotbal. „Třetí rok probíhá válka, je to těžké pro každého Ukrajince. Některé ligové zápasy musíme odkládat, hráli jsme i v jiných ukrajinských městech. Jsme na tohle zvyklí,“ popisuje muž, jenž se díky své minulosti v mediálním prostředí dobře zná se současným ukrajinským prezidentem a hlavní tváři obrany proti ruské agresi Volodymyrem Zelenským.

Teď jej ve Štruncových sadech čeká těžká mise. „Máme za sebou těžký měsíc, pořád jen cestujeme. Ne letecky. Autobusem. Snažíme se ale posouvat a ve čtvrtek rozhodně budeme chtít postoupit,“ hlásí.

Výkop duelu je naplánován na 19 hodin. Přímý přenos vysílá ČT a online reportáž můžete sledovat na webu sport.cz.