Hlavní obsah

Z Nizozemska mi píšou: Poražte Ajax! Lingr se usazuje v základu Slavie

Po zářijovém příchodu z Nizozemska nastoupil o víkendu poprvé v základu Slavie. Ve čtvrtečním utkání Evropské ligy proti Ajaxu vyběhne Ondřej Lingr opět v zahajovací jedenáctce. „Přijede evropský gigant a věřím, že předvedeme výkon, který se bude fanouškům líbit,“ vykládal na středeční tiskovce pětadvacetiletý fotbalový reprezentant.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Záložník Ondřej Lingr (u míče) ze Slavie v zápase proti Plzni

Článek

Lingr je vytoužená ofenzivní posila Slavie. Zavilý rváček, který nevypustí souboj. A znalec nizozemské kopané, neboť se přes rok marně pokoušel uchytit v jiném tamním velkoklubu - Feyenoordu.

Právě mančaft z Rotterdamu představuje hlavního rivala Ajaxu. A Lingr s ním má víc než zajímavou bilanci. V minulé sezoně se jako náhradník podílel na potupách Ajaxu 4:0 a 6:0 v tamní lize.

„Vzpomíná se na to hezky. Byli jsme u historicky nejlepších výsledků Feyenoordu proti Ajaxu, ale je to pryč. Ajax měl tehdy problémy. Stabilizoval se, má nového trenéra. Měli blbou sezonu, ale letos jsou na lepší vlně,“ upozorní Lingr.

„Vzhledem k jeho úžasné bilanci bude Ondra v základu,“ šibalsky se usmál i kouč Slavie Jindřich Trpišovský. Na tiskovce si tím odfajfkoval zvyk, s nímž před zápasy v evropských pohárech vždy odtajňuje jedno jméno ze základní sestavy.

Lingr má jistotu, že si v Edenu zahraje poháry po 14 měsících. S návratem do Slavie koketoval nějakou dobu a ještě z Nizozemska sledoval, jak na konci srpna v pekelné atmosféře jeho staronoví spoluhráči málem usmažili favorizované Lille v boji o Ligu mistrů.

„Bylo to něco neskutečného. Atmosféra je v Edenu vždycky skvělá,“ kývne Lingr.

Domácí kulisa a agresivní výkon má pomoct zaskočit i další slavnou fotbalovou značku. Však se taky Lingrovi už přes sociální sítě ozvalo několik příznivců Feyenoordu. „Psali mi někteří skalní fanoušci. Mezi Feyenoordem a Ajaxem je největší rivalita. V Nizozemsku bude náš zápas hodně sledovaný,“ odhaduje.

Je to jedna ze vzpomínek na Lingrovu první zahraničí štaci, která se zcela nevyvedla. V Rotterdamu platil za žolíka a po letním příchodu trenéra Priskeho se jeho pozice ještě zhoršila.

Od září se účastník letošního Eura znovu usazuje v sestavě Slavie. Do hry v září vběhl třikrát jako střídající plejer - dvakrát v nejvyšší soutěži a minulý týden při rozjezdu Evropské ligy v bulharském Razgradu.

O víkendu už jako člen základní sestavy přispěl k ligové demolici Bohemky 4:0. Přispěl k ní akcí, po níž si Petrák dal vlastence.

Proti Ajaxu zase bude Lingr hrát od první minuty. Jedním z důvodů může být i náročný program Slavie před říjnovou reprezentační pauzou. Po Ajaxu přivítá v neděli v podzimní ligovém šlágru Spartu.

„Tenhle týden je pro mě i ostatní kluky velkou motivací, a proto hrajete fotbal. Ajax a potom derby, to je to, co chcete,“ básní Lingr.

Ještě jako nehrající borec z Feyenoordu dostal pozvánku na zářijový sraz reprezentace. Je víc než pravděpodobné, že příští týden vyplní Lingrův program opět reprezentační povinnosti. Už zase hraje. A teď navíc hraje o to, s jakou náladou se bude v národním týmu hlásit.

  Slavia - Ajax zítra 18 : 45
20241003T18 : 45:00+0200
Slavia vs. Ajax
Slavia vs. Ajax
Slavia
Ajax